Talestyrt webtelefon til begjær

Endelig en "dings" jeg kan drømme om. Ingen ventetid før web-en er der. - Les digi.no for meg, sier jeg og setter meg godt til rette.

Endelig en "dings" jeg kan drømme om. Ingen ventetid før web-en er der. - Les digi.no for meg, sier jeg og setter meg godt til rette.

Telefoner skal brukes til tale, mener Lucent. PhoneBrowser er foreløpig på forsøksstadiet, og teknologien er egentlig begrenset til GSM. Men prinsippene som er lagt til grunn for apparatet gjør begjæret uimotståelig, selv for en herdet dingsskeptiker.

Det tiltrekkende ligger i kombinasjonen av flere teknologier. Web-telefoner bør være trådløse, slik at du kan bære dem rundt omkring. Skjermen bør være trykkfølsom, for rask navigering. Den bør i tillegg kunne lystre talte ordre, og kunne lese opp tekst fra nettstedene du er interessert i.

PhoneBrowser innebærer at noen i bransjen synes å ha oppfattet disse ønskene. Tenk ikke på dette bare som en telefon, men mer som en delvis grafisk styrt, delvis talestyrt, interaktiv og skreddersydd radio. Hør digi.no mens du gjør husarbeid, hviler på sofaen, humper avgårde på bussen eller sitter i prammen med von i hengende snøre. Sammenlikn dette med Telenors trådbundne web-telefon som du fortsatt må sitte foran og lese selv.

Lucents genererte tale lover opplesning i et naturlig stemmeleie, der det gjøres forskjell på normal, kursivert og uthevet tekst, og der det tas hensyn til typografiske virkemidler som utropstegn og spørsmålstegn. Norsk er dessverre ennå ikke med på språkutvalget som omfatter engelsk, kinesisk, spansk, fransk, tysk, rumensk og russisk. Taleteknologien stammer fra Bell Labs og er tilrettelagt for løsninger i nettverk.

Tilsvarende teknologi er kjent fra Lernout & Hauspie - de gir deg til og med valget mellom kvinnelig og mannlig opplesningsstemme - og dette selskapet lover generert tale på norsk allerede til høsten. Også Telenor har demonstrert generert tale på norsk, men det lyder kanskje ikke fullt så naturlig.

Som pilotkunde for PhoneBrowser har Lucent valgt portalen DriveThere.com som skal levere web-baserte tjenester til bilister.

Les mer om mobildatakommunikasjon:


AT&T selger trådløs
Mini PCI gjør PC-kort avleggs
Psion netBook er også Windows-terminal
Telenor skal utvikle IntraWap
Vil lage mobile Internett-løsninger med norsk databaseteknologi

Til toppen