Tallknuser hindret katastrofe

Oppdaget ekstremværet «Ivar» i siste liten.

Tallknuser hindret katastrofe
Superdatamaskinen Njord ved NTNU har en maksimal ytelse på 23 teraflops. Bilde: IBM

Superdatamaskinen Njord* ved NTNU i Trondheim hindret trolig en værkatastrofe i Midt-Norge i forrige uke.

Den nærmest eksplosive utvikling av et «normalt» lavtrykk til ekstremværet Ivar, ble oppdaget i aller siste liten, godt under 24 timer før stormen traff kysten, skriver Adresseavisen.

Værutviklingen fra onsdag til torsdag var så ekstraordinær og skjedde så hurtig at bare avanserte datamodeller fra Njord gjorde det mulig for Meteorologisk institutt å varsle hva som ville skje.

– Beregningene fra superdatamaskinen ga oss akkurat nok tid til å varsle om værutviklingen slik at båter kunne legge til land og folk kunne holde seg innendørs. Dersom ikke ekstremværet var blitt oppdaget på forhånd, kunne det veldig fort ha gått liv, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt i Bergen.

– Hadde denne værhendelsen skjedd for ti år siden, ville det vært små sjanser for at ekstremværet ville blitt oppdaget og varslet før det var for sent. For 20 år siden ville en slik værutvikling vært totalt umulig å forutsi, forteller Fagerlid. (©NTB)

*Oppdatert: 13.08: Høyst sannsynlig var det superdatamaskinen Vilje som stod for jobben. Njord ble pensjonert i 2012, så det kan ikke ha vært den, selv om Adressa.no skriver akkurat dette.

    Les også: