BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tålmodig Amiga-familie

Den årlige Amiga-messen i St. Louis, USA, trakk til seg vel tusen Amiga-fans som fortsatt holder ut og ser positivt på fremtiden.

Liv T. Mytting
17. apr. 1998 - 16:26

Messen, som arrangeres av Amiga-STL, fikk i år en økt deltagelse på 11 prosent. For de besøkende var det konferansene, presentasjonene og tilbudene på oppgradert eller gammel programvare som lokket. Tålmodige medlemmer av Amiga-familien har justert ned forventningene til ferske produkter og nyheter, ettersom Amiga Inc. i flere år har signalisert lite nytt på maskinvarefronten.

Det knyttet seg imidlertid et visst håp for en oppgradering av AmigaOS og versjon 3.5 av Workbench, som er det grafiske brukergrensesnittet som benyttes. Petro Tyschtschenko fra Amiga International, lovet Workbench 3.5 innen Amiga-møtet som holdes i Tyskland i november. Jeff Schindler, president i Amiga Inc, ville på sin side ikke love noen bestemt dato for den nye versjonen.

Schindler avkrefter også at Amiga Inc. vil lage nye Amigaer. De nye maskinene vil komme fra selskaper som har lisens fra Amiga International, forklarer han.

Joe Torre, ingeniør hos Amiga Inc, snakket på konferansen om Amigas fremtidige CPU-er. Han mener Amiga skal satse på både den gamle Mac-prosessoren 68K og PowerPC-brikker (PPC). PPC gir hestekreftene, mens 68K tilbyr 100 prosent programvarekompabilitet, mener han.

Selve Amiga-plattformen er bygget over Motorola 680x0 prosessorserien. Nå kjører Amiga-maskiner versjon 3.1 av operativsystemet. Oppgraderingen blir gjort for 680x0 maskinene som er i bruk i dag, både de med og de uten PPC co-prosessorer.

Foruten konferansene hvor disse synspunktene kom frem, var det lite maskinvarenyheter på messen. En del små og store firmaer presenterte sine programvareløsninger, og tilstede på flere av presentasjonene var AmigaInformers Michael Tobin. Han lot seg imponere av versjon 3.0 av ImageFX, et bildeprogram som kan sammenliknes med Adobes Photoshop. Som gammel Amiga-fan lot Tobin seg imponere av programmets muligheter for interaksjon mellom multiple vinduer. Samtidig peker han på at programmet mangler Photoshops muligheter for å justere bildeskarphet. Mannen bak Image FX 3, Kermit Woodal, overveier å bygge inn muligheter for å generere MPEG-filmer og kapsle inn video i fremtidige versjoner av programmet.

Blant mye annet ble det på messen solgt kopier at ethernet-versjonen av Siamese-systemet, som sørger for å koble Amigaen til en PC. På messen fantes også en betatest av INet Accsess Server Suite, som er Amiga serverprogramvare, og betaversjonen av Web Cruiser, en nettleser for Amiga som skal støtte JavaScript og Java. Selvfølgelig dreide messen seg mye om spill, både nye og gamle med et visst nostalgisk preg.

Ifølge Tobin var det beste med messen følelsen av å være med i Amiga-familien, å utveksle erfaringer med likesinnede og å bli enige om at de skulle treffes til neste år på Amiga '99.

Ulike Amiga-messer står på programmet både i Eurpoa og Amerika i nærmeste fremtid. Først ute er MTT '98 i Tyskland, etterfulgt at World of Amiga '98 i London og International Amiga '98 i Canada. Saku '98, Finlands årlige Amiga-messe, ble nettopp avviklet i Vantaa. Messen samlet over 500 fans og ble dermed den største i Finland gjennom tidene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.