Tandberg blar opp 2,2 milliarder

Tandberg Television har kjøpt den digitale-TV-divisjonen av mediebaronen Rupert Murdoch for 2,2 milliarder kroner. Nordmennene får dermed Murdoch inn på eiersiden.

Tandberg Television har kjøpt den digitale-TV-divisjonen av mediebaronen Rupert Murdoch for 2,2 milliarder kroner. Nordmennene får dermed Murdoch inn på eiersiden.

Tandberg Television, den norske produsenten av utstyr for digitale TV-sendinger, har gjennomført et overraskende og stort oppkjøp som kaster selskapet helt opp i teten i det raskt voksende markedet.

Det norske selskapet offentliggjorde i dag morges at de betaler 2177 millioner kroner for den digitale TV-divisjonen til NDS, som eies av mediabaronen Rupert Murdoch og hans News Corporation.

Selv har Tandberg Television en markedsverdi på litt over tre milliarder kroner etter en pen kursutvikling siden april. Kjøpet skal finansieres ved at Murdochs News-gruppe kjøper 20 prosent av det norske selskapet. Samtidig skal Tandberg Television hente inn én milliard kroner i aksjemarkedet i Norge og utlandet.

DBB-divisjonen (Digital Broadcast Business) i NDS lager de samme typer produkter som Tandberg Televison - utstyr for å behandle, komprimere og formidle digitale TV-sendinger. Markedet er i rivende utvikling fordi den globale TV-industrien holder på å legge om fra analoge til digitale sendinger.

Med kjøpet av NDS får Tandberg også en hyggelig kundeliste som inneholder navn som BBC, British Telecom og China Satellite samt hele Murdocs News-konglomerat. DBB har 100 nye ansatte, kontorer i Europa, Hongkong og Australia og 750 patenter.

NDS er en hyggelig butikk - selskapet omsatte for nesten én milliard kroner i 1998 og hadde en resultatmargin på 21 prosent. Det kan derfor virke som Tandberg har gjort en svært hyggelig handel. Selv omsatte Tandberg for 160 millioner kroner i første halvår mot DBBs 566 millioner kroner. Tandberg tjente dog mer penger.

Tandberg mener at oppkjøpet vil gi skape et sterkere selskap, særlig fordi man kan spre de store utviklingskostnadene den nye teknologien krever over flere kunder.

Det blir endringer i styret i Tandberg, men Arne Grææ fortsetter som administrerende direktør. Hele avtalen og finansieringen skal være avsluttet allerede 15. oktober.

Til toppen