RESULTATERFINANS

- Tandberg Data må implementere PRML

For at Tandberg Data skal kunne følge sin egen roadmap inn i år 2000 må selskapet ta i bruk en anvendelse av PRML. Dette er den samme teknologien som er utnyttet i Overland Datas VR2. - Det finnes flere andre muligheter enn Overland, sier teknologidirektør i Tandberg Data, Erik Solhjell, til digi.no.

Jørgen Christiansen
25. mars 1998 - 08:25

Behovet for høyere kapasitet på backupmedier, har ført til at aktørene i båndsstasjonmarkedet stadig må ta i bruk nye finesser for å være konkurransedyktige. Markedet forventer at Tandberg Data skal levere en ny versjon av SLR i løpet av 1998/1999 og en ny modell i MLR-serien i 1999. digi.no har brakt i erfaring at dette er innenfor rammen av hva selskapet selv ser som sannsynlig i dag.

Med to nye modeller begynner imidlertid Tandberg Data å stange hodet i taket på hva man kan få ut av dagens teknologi. Kassettformatet er gitt og tapelengden kan man ikke gjøre noe med. Tapebredden er det et begrenset potensiale på og det er vanskelig å pakke dataene tettere. Rent fysisk er det altså lite mer som kan gjøres, da må andre teknologier tas i bruk.

En av disse teknologiene har navnet PRML (Partial Respons Maximum Likelyhood). Dette er en teknologi som er brukt av harddisk-produsenter i en tid nå, men som ikke er i kommersiell anvendelse i tapemarkedet. I forrige uke spekulerte Finansavisen og Dagens Næringsliv i at Tandberg Data var i ferd med å kjøpe opp Overland Data. Dette selskapet har anvendt elementer i PRML teknologien og utviklet et konsept kalt VR2. Påstanden ble imidlertid kontant avvist fra Tandberg Datas side. Da Seagate, som også produserer båndstasjoner, har eierinteresser i selskapet virker oppkjøp av selskapet lite trolig i ettertid.

Anvendelse av denne type teknologi er imidlertid essensielt for Tandberg Data. Derfor skulle det ikke mere til enn en børskommentar i digi.no som koblet presseomtale av VR2 til Tandberg Data før ryktene løp løpsk.

- Tandberg Data er nødt til å ta i bruk en anvendelse av PRML-teknologien dersom selskapet skal klare å holde tritt med sitt eget tidsskjema for produktlanseringer de neste to årene, forklarer teknologidirektør i Tandberg Data, Erik Solhjell.

Han vil imidlertid ikke overvurdere Overland Datas teknologi og mener at påstandene om dobling av kapasiteten ved bruk av VR2 er overdrevet. Mer trolig, forklarer Solhjell, er at VR2 kan gi 50 prosent høyere kapasitet mens tradisjonell PRML-teknologi trolig kan gi en gevinstfaktor på rundt 1,3 ganger den opprinnelige kapasiteten.

- Vi trenger ikke bruke Overland Data sin teknologi. PRML har vi forsket på i fem år nå. Grunnen til at vi ikke har implementert det er at det ikke har latt seg forsvare kostnadsmessig, sier Solhjell.

PRML er en form for signalprosessering og krever naturlig nok stor datakraft. Denne legges hardt i tape-driven i form av en ASIC for hver kanal. Dermed blir det fort meget dyrt å bruke teknologien selv om man kjenner den fullt ut selv.

Solhjell forteller at forholdet mellom kostnad og ytelse nå er i ferd med å endres.

- Foruten den utviklingen vi har stått for selv, er det flere andre som har forsket på anvendelse av PRML, sier Solhjell. Han sier han ikke har anledning til å fortelle hvem som behersker teknologien eller hvilket forhold Tandberg Data har til disse aktørene.

Et hypotetisk problem dersom Tandberg Data ikke tar i bruk Overlands produkter, kan være at selskapet egne produkter kan komme i patentkonflikter med Overlands VR2 produkt, da VR2 er en tidlig produktifisering av PRML for tape drive markedet. Solhjell vil ikke gå i detalj om hvor langt patenteringsprosessen på Tandberg Datas versjon av PRML er kommet, men viser til at Tandberg Data leverer inn 20 til 30 patentsøknader årlig. Han påpeker også at anvendelse av egenutviklet teknologi ikke bare er avhengig at man har levert patentsøknader, men også av at man er trygg på at søknaden innvilges.

- Overland har kommet langt i denne prosessen, uten at jeg vil avsløre hvordan det ligger an hos oss, avslutter Solhjell.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.