Tandberg Data mister tillit

Tandberg Data er nå tilbake på kursnivå fra årsskiftet. Det har oppstått tvil om selskapet virkelig vil få en OEM avtale med Compaq på MLR-produktene.

Det går nå rykter i markedet om at Tandberg Data likevel ikke får noen OEM-kontrakt med Compaq på selskapets MLR-produkter. Det er i stedet ventet at selskapet i løpet av kort tid vil offentliggjøre en mindre OEM-kontrakt med et annet selskap.

Arild Slagnes i Compaq Norge har sa 2. april til digi.no at datoen for en OEM-avtale på MLR allerede var fastsatt.

Samtidig hevder en analytiker overfor digi.no at Tandberg Data sliter med å få opp volum på MLR-produktene.

Tandberg Data har heller ikke villet kommentere at omsetningsveksten i selskapet fra første kvartal 1997 til 1998 i realiteten var 10 prosent i stedet for 16 prosent som selskapet skrev i sin børsmelding etter første kvartal.

En analytiker som i lengre tid har vært kritisk til prising av Tandberg Data, sier nå til digi.no at han har vondt for å se noe støtte i kursen før rundt 50 kroner. Dette skyldes ifølge analytikeren at markedet har diskontert inn OEM-kontrakter og en omsetningsvekst som selskapet ikke klarer å følge opp.

digi.no har ikke fått bekreftet ryktet om at det ikke blir noen Compaq-avtale på MLR.

Tandberg Data ble handlet på kurser ned til 66 kroner (ned 7,7 prosent) før aksjen fikk et oppsving til 70 kroner rett før børsslutt.

Merkantildata ble suspendert i dag etter at Finansavisen kunne avsløre at selskapet var i ferd med å kjøpe opp DanaData fra Tele Danmark. Selskapets finansdirektør Carl Espen Wollebekk avviste fredag ettermiddag at det var en slik nyhet som drev kursen på selskapets aksjer. Kursen steg 5,2 prosent i løpet av fredagen.

Dermed ser det ut til at også informasjon fra Merkantildata når markedet utenom de offisielle kanalene, selv om selskapet vil hevde noe annet.

NetCom falt et par kroner mandag og endte på 195 kroner. Uten de disse to store selskapene til å drive IT-indeksen, falt den med knappe prosenten til 1661.

I en artikkel i Dagens Næringsliv lørdag kom det frem at det SND-finansierte selskapet Chipcon har utviklet en brikke som bærer mange av de samme egenskapene som brikken Nordic VLSI planlegger å sette i produksjon i løpet av året. Kursen på Nordic VLSI har gått med rundt 30 prosent siste måneden, blant annet på grunn av forventninger til den nye brikken. Hos Nordic VLSI tilbakevises det at Chipcons brikke vil slå negativt ut for Nordic VLSI.

- Chipcons brikke vil øke oppmerksomheten rundt denne type teknologi, sier administrerende direktør i Nordic VLSI, Odd Rønning, til digi.no. Han tilbakeviser på det sterkeste at Nordic VLSIs brikke er forsinket slik det blir hevdet i den nevnte DN-artikkel.

- Vi har hele tiden hevdet at brikken skal komme i produksjon i løpet av året - dette står fortsatt ved lag, sier Rønning.

En analytiker digi.no snakket med sier at aksjen ikke er priset utfra full suksess med den nye brikken.

- Aksjen har potensiale selv om selskapet ikke lykkes med den nye brikken. Skulle de lykkes kommer dette som en bonus, og vil føre til en dobling av dagens kurs, sier analytikeren. Han ønsker ikke å være anonym.

Det var liten omsetning i aksjen mandag, og den falt en krone til 64.

TTI la frem resultater fredag og reagerte noe ned mandag formiddag, men hentet seg inn på de siste par handlene. Det var lite omsetning i aksjen. Vi anser det som sannsynlig at markedet ikke var fullt ut forberedt på dårlige resultatene for selskapet i 1997, på tross av at det har vært gitt klare signaler fra selskapet om at dette ikke var noe godt år for Techmar. Tatt i betraktning den kraftige kursstigningen og det like kraftige fallet vi har sett siden børsintroduksjonen kan vi vel trygt fastslå at emisjonskursen var ganske godt valgt - alle hensyn vurdert.

Enkelte analytikere vi har vært i kontakt med har vurdert å endre sin anbefaling på Nera begrunnet med at selskapet kan tenkes å skille ut eller selge ut ett eller flere virksomhetsområder. Imidlertid er det frykten for nok et lik i skapet som dominerer. Dermed synes det vanskelig å se for seg noen kursstigning før resultatene for andre kvartal legges frem og Skeie er ferdig med sin "gjennomgang av balansen". Samtidig er det nå økende skepsis til hva selskapet får til på CityLink-produktet. En analytiker sier rett ut at han er redd selskapet bruker for lang tid på å få nye produkter ut i markedet og dermed mister en viktig potensielt forsprang på større konkurrenter.

Til toppen