Tandberg Data mot 100 kroner

Tandberg Data-aksjen avsluttet onsdagen på Oslo Børs med ny toppnotering på 97 kroner. Kursstigningen kan ha sammenheng med ny oppmerksomhet omkring Overland Datas VR2-teknologi som kan øke kapasiteten på MLR og SLR.

I et flatt marked var det små utslag også i IT-indeksen. Floskler som "nyhetsfattig", "impulsløst" og "et hvileskjær" ligger så nære at vi vurderer å snuble i dem.

Da er det kanskje mer interessant å merke seg utviklingen i Tandberg Data. Så langt i 1998 har kursen steget med i overkant av ti prosent, men den har vært helt nede under 70 kroner i depressive januar måned. Den siste tidens positive reaksjon kan skyldes ryktene om at SLR5 nå er forhåndsvalgt alternativ på enkelte servermodeller fra IBM og Compaq, samt forventninger om nye kontrakter på MLR.

Onsdag dukket det også opp en nyhet som kan virke kursdrivende. Overland Datas VR2 har fått prisen Editors Choice av Computer Technology Review. VR2 er en innspillingsteknologi for lineære båndstasjoner, som gir opptil to ganger høyere kapasitet og halvparten så høy aksesstid som original-kapasiteten på eksisterende lineære teknologier. Dette oppnås uten å endre skrivehodene eller kassettdesignet.

Teknologien er anvendbar på DLT, Travan, SLR og MLR.

Som vi tidligere har vært inne på, trives markedet godt med en NetCom-kurs i området 170-190 kroner, i hvert fall med den informasjonen som er tilgjengelig i markedet i dag. Eventuelle oppkjøpscase kan trekke kursen opp. Samtidig kan "nyheter" om rask GSM-1800-utbygging fra Telia sikkert trekke kursen noe ned. Telia har forberedt seg meget godt for utbyggingen, og det er ikke sikkert at markedet er forberedt på hvor raskt de kan være på banen i bedriftssegmentet. Vi tror at en tidlig inntreden er regnet inn i kursen, men den psykologiske effekten vil alltid være til stede.

Tilsvarende har ASK-kursen nå tatt seg opp til 90 kroner. Vi antar at de av analytikerne som ikke har justert analysene sine for et nytt margin-/volum-bilde nå har hatt mer enn nok tid til å "regne om att". Nyheter at typen "In Focus venter lavere marginer", skal da ha begrenset effekt. Noe annet vil det være om Proxima-kjøpet skulle bli trenert på et eller annet vis. Så langt går det glatt.

Etter lang tids stillhet har nå markedet snudd seg tilbake mot små-aksjene. Logisoft fikk høy oppmerksomhet tirsdag med en kursoppgang på 11,1 prosent og reagerte ned med 3,6 prosent i dag. Etter det vi kjenner til skyldes reaksjonen hverken nye analyser eller andre nyheter.

Kitron meldte i dag om en ny samarbeidsavtale, og det ser ut til å være økende oppmerksomhet omkring Sysdeco, Sonec, Sensonor, Alphatron og flere andre små som hver på sitt vis gir markedet noe nytt å tenke på. I den forbindelse er det verdt å minne om at disse aksjene tidvis har vært meget volatile og likviditetsdrevet, noe som gjerne har satt småaksjonærer på taperlisten. Disse aksjene er det greit å handle i så lenge markedet gidder å fokusere på aksjen, de reagerer stort på små nyheter, og de kan være forbannet vanskelige å komme seg ut av når oppmerksomheten forsvinner.

Til toppen