RESULTATERFINANS

Tandberg Data skuffet

Med sin sterke fokus på salg og markedsføring skuffet Tandberg Datas nye administrerende direktør, Hans Christian Qvist, markedet da han i morgentimene torsdag la fram et resultat før skatt for første kvartal på 12,9 millioner kroner.

Eirik Flaa
23. apr. 1998 - 13:17

Tandberg Data klarte ikke å innfri forventningene fra horden av analytikere og investorer som møtte opp på selskapets resultatpresentasjon torsdag morgen. Analytikeranslagene lå anslagsvis på i overkant av 20 millioner kroner i resultat før skatt. Det reelle resultatet endte på 12,9 millioner kroner.

Avviket skyldes delvis en for markedet overraskende negativt finans og delvis høye driftskostnader som et resultat av opptrapping av markedsføringen. Resultatet før skatt var likevel 24 prosent høyere enn i tilsvarende kvartal 1997 - økningen i driftsresultatet var på 67 prosent.

- Vi kunne selvfølgelig melket de produktene vi sitter på i dag uten å foreta noe særlig på markedsføringssiden. For å nå våre strategiske mål hva gjelder markedsposisjon er vi imidlertid nødt til å være mer offensive i forhold til forhandlere og systemintegratorer. Denne satsingen vil påvirke resultatet i negativ retning de to neste kvartalene - men positivt mot slutten av året, sa Tandberg Datas nyansatte administrerende direktør, Hans Christian Qvist, under presentasjonen fredag. Qvist sa at målet er å bli den dominerende aktør på båndstasjonsmarkedet i år 2000.

- I følge Dataquests spådommer vil det totale båndstasjonsmarkedet i det segmentet vi opererer utgjøre 3,5 milliarder dollar i år 2000. Vi skal ha 20 prosent av dette markedet, sa Qvist.

Qvist forklarte også at selskapet, for å nå sine vekstmål, må skille ut deler av produksjonen. Den nåværende kapasiteten kan fordobles, men utover dette kreves det ekstern assistanse.

- Vi skal beholde produksjonen av kjerneteknologien, men få andre til å produsere det omkringliggende, sa Qvist, og forklarte at flere av selskapets største konkurrenter egentlig ikke gjorde annnet enn å skru sammen et fåtall lisensproduserte komponenter.

På teknologisiden ble betydningen av samarbeidet med Overland Data framhevet, og teknologidirektør Erik Solhjell sa til digi.no at samarbeidet skaper viktige barrierer overfor konkurrentene.

- Overland vil bruke all sin kapasitet på samarbeidet med oss, og det er lite trolig at andre vil få tilgang til VR2 i nærmeste framtid, sier Solhjell.

Markedet reagerte som ventet negativt på kvartalstallene til Tandberg Data, og klokken 11.52 hadde aksjen falt med ti prosent til 71,50 kroner.

- Det finnes grenser for hvor lenge markedet er villig til å vente på den ventede veksten i resultatene hos Tandberg Data, sa en skuffet analytiker til digi.no etter presentasjonen torsdag.

Hovedtall fra resultatet i millioner kroner

Q1 1998 Q1 1997
Driftsinntekter 235,9 204,0
Driftsresultat 15,2 9,1
Resultat før skatt 12,9 10,4
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.