Tandberg Data søker make

Tandberg Datas, Jon E. Bjørstad, infridde resultatforventningene med god margin for inneværende halvår, men omsetningen var svakere enn ventet. Nå skal selskapet gå i partnerskap for å sikre fremtiden.- Om fem år vil det være fire store i vårt marked - dette krever samarbeid, sa Bjørstad

Administrerende direktør i Tandberg Data, Jon Erik Bjørstad.
Jon Erik Bjørstad

Det var god stemning da Tandberg Data ASA presenterte halvårsresultatene i Oslo i dag. 17,1 millioner i resultat før skatt i andre kvartal var i overkant av hva de mest optimistiske analytikerne hadde håpet på. Det gode resultatet kom til tross for at selskapet hadde negativ finans og lavere omsetning enn forventet.

- Vi hadde en stopp i produksjonen på en av våre produktserier i juni grunnet mangel på komponenter. Dessuten mistet vi endel kunder på vårparten som følge innstramninger i logistikken, beklaget administrerende direktør Jon Erik Bjørstad under dagens presentasjon.

Bjørstad var likevel fornøyd med at marginene tok igjen for det tapte slik at selskapet er på god vei mot å nå målet om en driftsmargin på 10 prosent.

- Det siste kvartalet er driftsmargin på 8,9 prosent, hvilket betyr at vi snart har nådd vårt mål, sa Bjørstad og forklarte hvordan han mener selskapet skal nå denne målsetningen, samtidig som omsetningsforventningene skal innfris.

- Vi må innse at vi ikke lenger kan klare dette alene. Selskapet jobber derfor med å finne samarbeidspartnere som skal styrke vår posisjon i et marked som er i ferd med å endres, sa Bjørstad som tror at det om fem år vil være fire dominerende aktører i tillegg til selskaper som velger å tufte sin virksomhet på spesielle nisjer.

Bjørstad satser på at Tandberg Data vil bli en av de fire store, blant annet ved hjelp av en uslåelig produktstrategi.

- Utviklingen av Tandberg Datas produkter har et langsiktig perspektiv. I motsetning til for eksempel DAT-spillerne, som har en stor del av markedet i dag, vil vi kapasitetsmessig ikke møte de samme begrensningene.

- Dette har to hovedårsaker. For det første er det et langt større areal på båndene i våre maskiner, i tillegg til at vi er en av de få i verden som har teknologi for servostyring av båndene, sa Bjørstad som spår at DAT-teknologien i løpet av få år vil tape i kampen mot de større båndstasjonene.

- Dette vil skape et stort tomrom i markedet som vi skal være med å fylle, sa Bjørstad.

Til tross for at resultatene var bedre en forventet var det ingen stor entusiasme ved Oslo børs etter at tallene ble kjent i markedet. I skrivende stund (tirsdag klokken 13:41) var kursen ned 8 kroner til 157 kroner, en nedgang på 4,88 prosent.

- Man skal være klar over at aksjen er svært volatil, og at den beveger seg på svært små volumer. Den bevegelsen vi ser her er nok et utslag for at selskapet ennå ikke har klart å ro i havn nye OEM-kontrakter, noe markedet har ventet lenge på. I tillegg var nok omsetningen noe i underkant av hva markedet hadde håpet på, til tross for produksjonsstoppen, sa en analytiker til digi i etterkant.

;