Tandberg er tent på kassett med harddisk

Tandberg Data tror deres lagringskassett med harddisk kan åpne nye markeder.

Tandberg er tent på kassett med harddisk

Tandberg Data tror deres lagringskassett med harddisk kan åpne nye markeder.

Tandberg Data lanserte nylig en ny type produkter beregnet på lagring og sikkerhetskopier i SMB-markedet: RDX Quikstor.

I likhet med andre av Tandberg Datas lagringsprodukter er dette produktet en enhet beregnet på utskiftbare lagringskassetter. Den store teknologiske forskjellen er at med RDX Quikstor er det ikke magnetbånd i kassetten, men en 2,5 tommers harddisk.

– Vi regner enheten som et alternativ til både USB-disker og til entry-level tape, sier Kjell Øyvind Aasene og Thomas Krockbäck, henholdsvis global markedsfører og nordisk salgssjef i Tandberg Data, til digi.no.

Diskkassettene som leses og skrives i enheten, kommer per i dag i kapasiteter på 40, 80 og 80 gigabyte. Nye kassetter vil komme i både 160 og 250 GB.

– Leseren er den samme for alle kassettene. Det er svært få bevegelige deler, og veldig høy pålitelighet. Du er opp og kjører på sekunder.

Leseren kommer i to utgaver, som intern enhet med SATA-grensesnitt, eller som ekstern enhet med USB.

En av de viktigste fordelene framfor magnetbåndkassetter er en tidobling av hastigheten, fra 3MB/s til 30 MB/s. Det innebærer at man kopierer 108 GB i timen.

– Enheten leveres med kabler og backup-programvare. Man kan kjøre den som en tape, eller man kan kopiere filer med «drag and drop».

Aasene og Krockbäck presiserer at RDX Quikstor, målt i GB per krone, ikke kan konkurrere med vanlige USB-disker. De framhever de øvrige egenskapene til RDX som de mener man bør vurdere ved kjøp av ekstern lagring.

– Erfaringene har vist at USB-disker er skjøre. De bruker 3,5 tommers disker, og konstruksjonen er ikke beregnet på portabilitet. Våre kassetter har 2,5 tommers disker, og er spesifisert med tanke på portabilitet.

De to skisserer følgende bruksområder:

  • Sikkerhetskopiering kan tas fortløpende, og gjenoppretting er svært rask.
  • Arkivering: Disken beholder sine data i flere tiår.
  • Overføring av store mengder data fra en maskin til en annen.
  • Sikkerhet: En arbeidsgruppe med følsomme prosjekter, kan arbeide mot en felles diskkassett, som de låser inne utenom arbeidstid.
  • Rimelig lagring av store mengder data som innimellom må være umiddelbart tilgjenge, for eksempel samlinger av musikk, video, bilder og liknende.

– Vi tror RDX Quikstor kan dekke behov hos store brukere av digitalt innhold. Man kan ha to eller flere kassetter som man holder løpende oppdatert med for eksempel familiebilder og -videoer, og sørger for at minst én av dem befinner seg fysisk på et annet sted enn hjemme. Da vil uerstattelig minner aldri risikere å brenne inne dersom katastrofen skulle inntreffe.

Aasene og Krockbäck understreker at dette ikke bare gjelder hjemmebrukere, men også vertikale markeder som leger, tannleger, advokater, små selskaper, avdelinger i større selskaper og så videre.

– I mange miljøer, som politi, forsvaret, børsmeklere, kan det føles usikkert å ha dokumenter lagret på en server. Slike brukere vil føle det tryggere å ha prosjektet på en RDX-kassett som lett kan sikres fysisk.

Som backup-medium tror de at RDX vil kunne utkonkurrere lavende tape som Travan og DAT72.

– Ytelsen er viktig. I stedet for å bruke nærmere fire timer på å sikkerhetskopiere 40 GB, kan man gjøre det godt under en halvtime. Mediekostnadene er noe større for RDX enn for tape, men en diskkassett kan brukes 5000 ganger, mot 50 ganger for en tapekassett. Å bruke en kassett én gang, vil si å plassere den inn i leseren, og trekke den ut igjen etter bruk.

Til toppen