Tandberg griper tøylene i NuVision

Tandberg ASA har bestemt seg for å ta kontroll over styret i videokonferanseselskapet NuVision. Det amerikanske datterselskapet har hittil hatt en særdeles fri stilling i Tandberg-gruppen.

Tandberg ASA har bestemt seg for å ta kontroll over styret i videokonferanseselskapet NuVision. Det amerikanske datterselskapet har hittil hatt en særdeles fri stilling i Tandberg-gruppen.

Tandbergs selskap for leasing av videkonferanseutstyr heter NV Holdings (NuVision) Inc. og holder til i Dallas, Texas.

Ifølge en pressemelding tar adm. dir. Jan Chr. Opsahl i Tandberg ASA og Greg S. Garvey over som nye styremedlemmer i selskapet og utgjør sammen med John O'Donnell hele styret.

NuVision har hittil hatt en særdeles fri stilling innen Tandberg-gruppen. Dette har ført til handlinger som ikke alltid har falt i god jord hos morselskapet. I november i fjor inngikk NuVision avtaler med fire av Tandbergs hovedkonkurrenter om utleie av konkurrentenes viedeokonferanseenheter.

Før sommeren i 1998 planla NuVision sammen med en avtalepartner et nytt merkenavn på Tandberg-produkter uten at det så ut til at Tandberg-ledelsen var informert om planene.

Nå strammer Tandberg ASA grepet.

Tandberg innrømmer at NuVision har driftsmessig hatt en meget fri stilling innen Tandberg gruppen. "Dette har vært markedsmessig og økonomisk fornuftig, men har bydd på operasjonelle vanskeligheter", skriver selskapet i pressemeldingen.

Det finnes en incentivavtale som gir ledelsen i NuVision belønning i form av aksjer i Tandberg ASA dersom NuVision generer et bestemt årlig overskudd. Ledelsen i NuVision har imidlertid ikke vært bundet til å selge Tandberg-produkter for å generere plussresultatene.

Styremedlem Greg S. Garvey har i en privat transaksjon kjøpt ut én av de tre tidligere NuVision-eiernes (Jeff Clem) 33 prosent andel i de tidligere inngått incentivutbetalingene.

Jeff Clem er dermed ute av selskapet, mens den andre eieren, Chip Fichtner, nå er konsulent med fokus på salgsfremmende virksomhet. Fichtner vil sammen med den tredje tidligere eieren, styremedlem John O'Donnell , stadig ha rett til incentivutbetalinger.

På Tandbergs initiativ skal avtalene ha blitt endret til tre kontantutbetalinger i løpet av året (1999), og det fjerde året i incentivordningen skal være fjernet. Det totale antall aksjer er redusert fra 5,1 til 3,1 millioner.

En tredel av aksjene tilfaller Tandberg. Selskapet har etter Garveys private transaksjon fra Jeff Clem kjøpt Greg Garveys andel med oppgjør i 400.000 Tandberg-aksjer.

Handelen forutsetter godkjennelse i generalforsamlingen i Tandberg som avholdes 25. mars 1999.

Til toppen