Tandberg-syken og rentespøkelset

Sammen med rentehevning, sørget nedgang i Tandberg selskapene for at IT-indeksen falt med drøye to prosent mandag.

Sammen med rentehevning, sørget nedgang i Tandberg selskapene for at IT-indeksen falt med drøye to prosent mandag.

IT-aksjene viste sterk volatilitet mandag og falt langt kraftigere enn resten av markedet som reagerte renteoppgangen i slutten av forrige uke. I løpet av dagen falt IT-indeksen med 2,17 prosent til 1565,31 - mens totalindeksen endte ned 0,87 prosent til 1357,22.

Sterkest fall ble det for Tandberg-selskapene med Tandberg ASA i spissen. Selskapet meldte om at kontrakten med Nuvision var reforhandlet, da det var klart at man ikke ville klare de volumbaserte delmålene Tandberg hadde satt opp. Selv om det benektes fra offisielt hold, sies det at ledelsen i Tandberg har hatt heftige krangler med Nuvision-ledelsen om selskapets ressursbruk for å nå salgsmålene, og den nye avtalen er derfor formet med incentivordninger målt etter resultatutvikling.

- Den gamle avtalen ga ingen incentiver for kostnadskontroll, sier en analytiker til digi.no

Aksjen endte ned 8,8 prosent til 148 kroner, og ble dermed børstaper blant IT-aksjene mandag.

Heller ikke Tandberg Data fikk en god dag mandag. Aksjen falt med nye 7,9 prosent til 58 kroner tirsdag, og en analytiker hevder at det fortsatt er frykten for at Compaq ikke vil ha MLR inn i sin portefølje som driver nedgangen.

- Meglerne kan fortelle om kunder som sier de har sikre kilder om at det ikke blir noen MLR avtale. Hvis så er tilfellet kan det bli alvorlig for Tandberg Data, sier analytikeren.

Også de to siste Tandberg-avleggerne Ask og Tandberg Television falt mandag - tilsynelatende uten noen spesiell årsak.

- Tandberg selskapene har en tendens til å korrelere, uten at det alltid er like logisk, kommenterer en analytiker.

Nykommerne på IT-indeksen mandag, CRI-Gruppen, fikk positiv velkomst på sin første noteringsdag. Selskapet gjennomførte nylig en emisjon på 28,50 kroner som ble betydelig overtegnet, og den sterke interessen for aksjen viste seg også mandag da 87.000 aksjer ble omsatt - den siste til 31 kroner.

Renteuroen fikk mange investorer til å holde seg unna aksjemarkedet mandag og omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis stoppet på beskjedne 624 millioner kroner.

Til toppen