RESULTATERFINANS

Tandberg trakk ned

Med et fall på 9,6 prosent bidro Tandberg-aksjen sterkt til at IT-indeksen falt med 0,61 prosent torsdag. Totalindeksen krøp marginalt oppover.

Eirik Flaa
19. feb. 1998 - 18:40

Etter lengre tids oppgang falt IT-indeksen for andre dag på rad torsdag. Indeksen endte ned 8,28 poeng, tilsvarende 0,61 prosent til 1340,76. Totalindeksen endte opp med 0,14 prosent.

Hovedårsaken til nedgangen skyldes at et av de tyngre selskapene, Tandberg, falt med 9,6 prosent. Selskapet leverte 1997-resultatet i morgentimene torsdag, og markedet ble overrasket av de høye goodwill-avskrivningene på 150 millioner kroner.

I løpet av dagen kom det også en melding om at Tandbergs datterselskap i USA, NuVision, er saksøkt av konkurrenten PictureTel. PictureTel saksøker NuVision for å ha solgt utstyr fra PictureTel til sluttbrukere uten tilstrekkelig oppgjør og krever fire millioner dollar som plaster på såret.

I tillegg har PictureTel saksøkt NuVision for uetisk forretningspraksis. Dessuten går PictureTel til søksmål mot en tidligere ansatt som nå jobber for NuVision for brudd på sine fortrolighetsforpliktelser overfor PictureTel.

- Det er vel den siste saken som har hatt størst innvirkning, sier en analytiker som ikke kan se at goodwillavskrivningene betyr noe som helst.

- Dette har ingen reell effekt verken på resultatet eller skatten etter det jeg kan se, sier han.

Tandberg-aksjen landet på 124 kroner etter dagens kursras.

I Agresso fortsatte nedgangen torsdag, etter at selskapet leverte dårlige kvartalstall onsdag. Aksjen endte på 28,50 kroner, ned én krone fra igår.

Et av selskapene som har hatt stor suksess siste tiden er EDB ASA. Selskapet leverte knalltall i forrige uke, og stadig flere ser potensialet i selskapet som ofte blir karakterisert som "juniorutgaven" av Merkantildata - riktignok priset på langt lavere P/E. EDB blir sett på som en oppkjøpskandidat for store systemintegratorer/tjenesteleverandører som vil inn i, eller styrke, sin satsing på det norske markedet. Aksjen la på seg med 60 øre til 25,80 kroner, som er ny toppnotering for selskapet.

Sysdeco fikk positiv mottakelse da selskapet torsdag meldte om at det skal skille ut konsulentvirksomheten og virksomhetsområdet Helse i egne børsnoterte selskaper (se peker til egen sak i margen til høyre).

- Jeg tror det som er igjen av Sysdeco vil være en opplagt oppkjøpskandidat, sier en analytiker til digi.no.

Sysdeco la på seg med 40 øre til 17,40 kroner torsdag.

Det var generelt høy aktivitet på Oslo Børs torsdag, og totalt ble det omsatt aksjer for 1646,5 millioner kroner. Så langt i år har den daglige omsetningen ligget på 1198,9 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.