AVTALER & KONTRAKTER

Tandberg vil kjøpe Norman

Helt overraskende har Tandberg Data tilbydt seg å kjøpe Norman. Styreformann i Norman, Øystein Moan, vil ikke kommentere mulige synergier.

Helt overraskende har et av de største børsnoterte IT-selskapene på Oslo Børs, lagt inn et bud på et av de andre store IT-selskapene. Men hva Tandberg Data, som primært selger backup-utstyr, mener de skal få ut av å fusjonere med antivirus og sikkerhetsprogramvare-leverandøren Norman er ikke offentliggjort.

"Styret i Norman mottok tilbudet fra Tandberg Data på lørdag. Tandberg Data foreslår et bytteforhold tilsvarende 3,12 aksjer i Tandberg Data per aksje i Norman. Basert på

Tandberg Datas sluttkurs fredag 30. januar 2004 tilsvarer det en verdi per aksje i Norman på NOK 70,51.

Styret i Norman vil behandle invitasjonen fra Tandberg Data samt vurdere det industrielle og strategiske rasjonale bak en mulig sammenslåing. Dette, samt resultatet av eventuelle

forhandlinger med Tandberg Data, vil danne grunnlag for en anbefaling fra styret overfor aksjonærene i Norman, " skriver Norman i sin børsmelding.

En av årsakene til fusjonsforslaget er nok at Svein R. Goli er styreformann i begge selskapene. Av denne årsak vil Øystein Moan fungere som styreformann i behandling av saken i Norman.

- Tilbudet fra Tandberg Data kom helt overraskende på oss, det har ikke foregått noen diskusjoner i forkant, svarer Moan på spørsmål fra digi.no.

Da digi.no spør hva Tandberg Data mener er fordelene med en fusjon mellom to så forskjellige selskaper, bekrefter Moan at han har mottatt et brev med en del punkter.

- Vi ønsker å få en grundigere gjennomgang av dette før vi uttaler oss, sier Moan til digi.no.

Med dette indikerer han kanskje at han ikke er overbevist om argumentene i først omgang.

Generelt kan man si at begge selskaper steller med sikkerhet, men vanligvis pleier årsakene til en fusjon å være mer åpenbare. Det er trolig mulig å skape synergier på salg og administrasjon, men innen produktutvikling er det vanskelig å se noen effekter.

På spørsmål om hva han synes om tilbudet fra digi.no, utrykker Moan at budet er for lavt.

- Det er litt tidlig å kommentere, men premien (prispåslag over hva børsverdi er) ved slike oppkjøp pleier å være høyere enn de 10 prosentene som her er tilbud, sier Moan.

Terje Thon i Tandberg Data medgir at de to selskapene er ganske forskjellig.

- Ja, det er i utgangspunktet forskjellige markedsdeler, men markedet etterspør sikkerhetsleverandører som kan selge dem flere løsninger. Tandberg trenger ny teknologi til å lage datasikkert, lagring og datagjenvinning. En fusjon vil gi Norman tilgagn til et større marked, sier Thon til digi.no.

Økt salg vil være det viktigste, men det er også muligheter for å redusere kostnader på forenklet administrasjon, påpeker Thon.

Han avviser at Golis verv i de to selskapene har spilt noen stor rolle.

- Det er administrasjonen i Tandberg som har drevet dette, sier Thon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Han vil ikke kommentere spørsmål om hvem som blir leder hvis de to selskapene fusjonerer.

- Vi må få avklart dette (en mulig fusjon) så fort som mulig. Jeg regner med at styrene vil møtes kanskje allerede i dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.