RESULTATERFINANS

Taper milliarder på nettbrett

Minneprodusentene ser prisene rase.

Prisen på DRAM-brikker faller kraftig. Lavere etterspørsel enn ventet etter PC-er får skylden.
Prisen på DRAM-brikker faller kraftig. Lavere etterspørsel enn ventet etter PC-er får skylden.
29. nov. 2011 - 09:56

Nettbrett, som Apples iPad, har gjort store innhugg i salget av bærbare PCer og kan fort bli minneprodusentenes bane. Mens salget av PCer har falt tilbake har nettbrett vist kraftig fremgang.

Siden nettbrett har rundt 75 prosent færre brikker enn i en typisk bærbar PC sier det seg selv at etterspørselen etter minne har falt kraftig.

Ifølge beregninger Bloomberg News har foretatt har DRAM-aktører som Hynix Semiconductor, Elpida Memory og andre produsenter mistet inntekter på til sammen 14 milliarder dollar, 82,5 milliarder kroner, de siste tre årene.

I tillegg har selskapene innen denne sektoren investert hele 37 milliarder dollar i ny produksjonskapasitet for å møte det de trodde skulle bli økt etterspørsel etter minne. Men prisen på DRAM har rast etter at prognosene for PC-salget stadig har blitt nedjustert. Denne måneden ble det også kjent at det har blitt solgt 11,1 millioner iPad-enheter.

DRAM-prisene har falt med 32 prosent i tredje kvartal, noe som er det største fallet på tre år ifølge tall Bloomberg har hentet inn. Og det forventes at prisene vil falle videre.

En ny utfordring for minnebransjen er nemlig at harddisk-markedet er i mildt sagt kaotisk som følge av flomkatastrofen i Thailand. Flomsituasjonen gjør at det allerede er knapphet på harddisker, med det som resultat at markedet forventer en nedgang på 8 prosent i PC-salget.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.