Taper på «Kina-pakker»

Posten og norske nettbutikker fortviler.

Taper på «Kina-pakker»
TAPER: Posten og Komplett fortviler over at pakker kan sendes billigere fra Kina enn mellom norske byer. Bilde: Colourbox.com

Det er billigere å sende en pakke fra Kina til Oslo, enn fra Sandefjord til Oslo. Både Posten og norske nettbutikker fortviler.

– Hvert år kommer det et milliontall pakker til Norge fra nettbutikker i Øst-Asia. I fjor var økningen på over 30 prosent. Det er uheldig for oss, og det er uheldig for konkurransen mellom nettbutikker, sier Posten Norge-sjef Dag Mejdell til Dagens Næringsliv.

En gammel internasjonal postavtale gjør at de er pålagt å levere pakker fra såkalte u-land til fast lavpris, åtte kroner for en pakke på 300 gram.

Tap
Bestemmelsene i den internasjonale postunionen var aldri ment for netthandel. De var utformet i sin tid for å subsidiere brev og dokumenter fra utviklingsland til industrialiserte land.

– Vi taper penger på alle varer i brev som sendes fra disse landene. Når vi ser e-handel vokse fram gir det en del veldig uheldige konsekvenser for slike som oss, men også for konkurransen mellom nettbutikker. Det gir en konkurransefordel å drive fra Kina, og det er uheldig, sier Mejdell til avisen.

Posten opplyser at de i mange år har forsøkt å endre systemet, men uten å ha nådd frem. Konsernsjef Ole Vinje i Komplett deler frustrasjonen.

– I praksis betyr det at du kan sende varer billigere fra Hongkong til Oslo enn fra Sandefjord, sier Vinje.

Fri frakt
Den omstridte 200 kroners-grensen for toll- og avgiftsfri import ble i fjor hevet til 350 kroner, uten at forbrukerne nødvendigvis fikk noe å juble over. For heretter skal også frakten tas med i regnestykket.

Hevingen får således ikke den helt store virkningen, med et stort unntak. Nemlig de utenlandske nettbutikkene som spanderer frakten. Hos slike er tollgrensen i praksis økt med 75 prosent.

En rekke slike aktører befinner seg i Kina eller Øst-Asia, og forsendelsene går altså omtrent halve jorden rundt uten ekstra kostnad for kunden.

Les mer om: