BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tapestasjoner for mye annet enn backup

OnStream leverer lagringsutstyr som er svært godt egnet for brukere med store lagringsbehov. Men også avspilling av MPEG2-filmer kan gjøres med godt resultat.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. mars 2000 - 13:24

Tapestasjoner regnes ikke som det mest sexy utstyret i databutikkene. Det brukes gjerne til å ta sikkerhetskopier av allerede eksisterende data og til lite annet.

OnStream tilbyr nå gjennom distributøren EET en serie tapestasjoner - ECHO - på det norske markedet. Produktene er blant annet rettet mot konsumentmarkedet. Dette fordi enhetene er egnet til mye annet enn som backup-medium og fordi prisene er relativt lave.

OnStreams tapestasjoner finnes i en rekke utgaver, både eksterne og interne med enten parallell, USB-, IDE- eller SCSI-grensesnitt. Overføringshastigheten er på mellom 0,7 og 4 MB i sekundet, avhengig av grensesnitt.

En del av enhetene er beregnet for bruk sammen med servere, men de aller fleste er godt egnet for bruk sammen med stasjonære eller bærbare maskiner.

Tapestasjonen OnStream Echo USB. <i>Foto: OnStream</i>
Tapestasjonen OnStream Echo USB. Foto: OnStream

OnStreams tapestasjoner - avhengig av modell - støttes av Windows, Netware, Linux, Solaris, SCO og Mac OS. Programvaren til tapestasjonene leveres fra blant annet 1Vision, Veritas, Computer Associates og Dantz.

Prisen på enhetene ligger på mellom 299 og 899 dollar.

Selve lagringsmediet, tapene, koster ifølge Aidan JV Fitzgerald, OnStreams salgssjef for Nord-Europa, omtrent 22 pund for en tape med 30 GB lagringskapasitet, 15 GB ukomprimert. For de dyrere modellene, de som er beregnet for bruk sammen med servere, finnes også kassetter med 50 GB lagringskapasitet, og 70 GB-kassetter er rett rundt hjørnet.

Fitzgerald forteller til digi.no at kassetter med 100 GB lagringskapasitet ventes å komme mot slutten av året.

Det er ikke bare prisen og lagringskapasiteten som gjør OnStreams ECHO-produkter interessante. Tapestasjonene er svært enkelt bygd opp, det er få komponenter, og båndet leses og skrives til på samme måte som i en vanlig kassettspiller, altså at det ikke må trekkes ut av kassetten for å kunne leses fra eller skrives til. Dette er med på å gjøre prisen lav. Fitzgerald regner også med at prisen på stasjonene vil synke etter hvert som salget stiger.

Mark Uijens, teknisk support-ingeniør i OnStream, forteller til digi.no at ECHO-enhetene kan lese og skrive data med variabel hastighet. Dette gjør produktene svært egnet til å lagring av multimedia. Uijens demonstrerte for digi.no at avspilling av MPEG2-filmer, det vil si det samme formatet de lagres med på en DVD-plate, ikke er noe problem å avspille fra en ECHO-enhet. Parallell-utgaven blir selvsagt for treg, men de andre enhetene har en lesehastighet på minst 2 MB i sekundet. På en tape med 15 GB ukomprimert kapasitet får du plass til omtrent åtte timer med MPEG2-video, eller 250 timer med MP3-musikk. Du kan selvsagt også bruke ECHO-enheten som en digital videomaskin hvor du for eksempel lagrer dine egne videoopptak, enten fra TV-en eller fra et digital kamera. Enhetene brukes allerede av enkelte fengsler for å lagre opptak fra overvåkingskameraer.

Søketiden på båndet er i snitt mellom 20 og 30 sekunder, maksimalt tre minutter.

Uijens forteller at tapeteknologien i ECHO-enhetene (ADR - Advanced Digital Recording) i utgangspunktet er basert på Philips' DCC-teknologi (Digital Compact Cassette), men at teknologien er videreutviklet. ADR benytter åtte parallelle spor på båndet. Ved hjelp av distribuert ECC (Error Correcting Code) kan ett av sporene ødelegges uten at data går tapt. Teknologien benytter også såkalte servosignaler som brukes til å plassere lesehodet riktig i forhold til båndet, men også for å registrere områder på båndet som er ødelagte. Enheten vil da la være å lagre data på disse områdene.

Salget i Norge startet først i desember i fjor, men Tom Vedvik, markeds- og produktsjef i EET Norge, forteller til digi.no at selskapet nå leverer 200 til 300 enheter i måneden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.