Tapte gigant-søkmål om MP3

Alcatel-Lucent kunne ha utpresset hele IKT-bransjen hadde de vunnet rettssaken om MP3.

Tapte gigant-søkmål om MP3

En av oppskriftene for å bli rik i IT-bransjen ser ut til å være å grave frem gamle og gjerne veldig generelle patenter som du plutselig hevder er patenter på teknikk som er i veldig bred bruk. Så saksøker du for eksempel Microsoft eller IBM og løfter aksjekursen din fordi du krever multi-milliard-erstatning.

Det var det Alcatel-Lucent gjorde: Selskapet har lenge hevdet at det er de som eier teknikken brukt i musikkformatet MP3 og vant i februar en spektakulær seier.

Microsoft må betale Alcatel-Lucent hele 1,52 milliarder dollar - 8,7 milliarder kroner. Ble dommen stående, var det klart at Alcatel-Lucent hadde vunnet mot toppsjefen i bransjen og så ville kreve erstatning fra alle andre som brukte MP3. Dette omfatter alle produsenter av mobiltelefoner, operativsystemer og en lang rekke produsenter av underholdnings-elektronikk.

Erstatningssummen, satt av en jury med vanlige mennesker slik det er vanlig i USA, er den største erstatningen som noen sinne er idømt i en patentsak i USA.

Men Microsoft anket og nå har U.S. District-dommer Rudi Brewster i San Diego forkastet det juryens voldsomme erstatningssum.

Microsoft er dessuten frifunnet for å ha brutt et av to omstridte patenter. Det andre patentet eier ikke Alcatel-Lucent alene, det er del-eid med tyske Frauenhofer Institute, som har gått for å være oppfinneren av MP3 i alle år. Og det patentet har Microsoft en lisens på å bruke.

Aksjemarkedet hadde allerede priset inn Microsoft-gevinsten og kanskje noe gevinst fra andre kommende søksmål. For da nyheten ble kjent i USA i går, falt Alcatel-Lucent-aksjen 3,2 prosent.

Men Alacatel-Lucent, som i dag lever av å selge teleutstyr, gir seg ikke og har tenkt til å anke.

Les mer om: