KARRIERE

Tapte Kina, mister jobben

Acers toppsjef trekker seg etter milliardtap.

Etter tre år med J T Wang som toppsjef opplever Acer milliardtap, fallende aksjekurs og sviktende markedsandeler.
Etter tre år med J T Wang som toppsjef opplever Acer milliardtap, fallende aksjekurs og sviktende markedsandeler. Bilde: Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press

For tre år siden hadde den taiwanske pc-leverandøren Acer begrunnede ambisjoner om å bli verdens største. Styreleder og administrerende direktør J T Wang sa at det bare var et spørsmål om tid før de la Dell, HP og Lenovo bak: Det kunne like gjerne skje i 2012 som i 2013.

I går meldte Acer at Jim Wong, som i dag er selskapets president, overtar som toppsjef ved årsskiftet. Wang får gå perioden ut som styreleder, det vil si til juni.

Samtidig kunngjorde Acer sine tall for tredje kvartal: Nettoresultatet er minus 442 millioner dollar av en omsetning på 3,1 milliarder dollar. Omsetningen er 12 prosent lavere enn for et år siden.

I tredje kvartal falt det globale markedet med 7,6 prosent ifølge IDC, og med 8,6 prosent ifølge Gartner. Begge analyseselskapene har Acer på fjerde plass. Det er langt opp til Dell på tredje, og Acer leverte under halvparten så mange pc-er som HP på andre. Lenovo utvidet sitt forsprang til HP.

Mer alvorlig for Acer er det faktum at mens Dell, HP og Lenovo alle trosset et synkende marked og økte i volum, falt Acer som en stein: 23 prosent ifølge Gartner, 35 prosent ifølge IDC.

Ifølge Businessweek er pc-markedet i Kina forklaringen på at Lenovo og ikke Acer ble verdens største pc-leverandør: Lenovo har et jerngrep om det kinesiske pc-markedet, med en markedsandel på rundt en tredel. Wang lykkes ikke i å utfordre Lenovo: Acer hadde 8,5 prosent markedsandel i Kina i 2011, falt til 7,5 prosent i 2012, og er nå nede i 6,2 prosent ifølge Gartner.

Det er ikke bare toppsjefen som mister jobben. Det er satt av 150 millioner dollar til en omstrukturering: 7 prosent av de ansatte skal ut, av en stab på rundt 7500.

Ifølge Bloomberg reagerte Taipei-børsen med å sende Acer-aksjen ned 7 prosent, det maksimale tillatte dagsstupet, da nyhetene ble kjent. Analytiker Kirk Yang hos Barclays i Hongkong mener det ligger an til et enda dårligere resultat i fjerde kvartal og flere utskiftninger i ledelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.