Tapte mot Apple

Patentkrise for Kodak.

Kodak satset aldri på den digitale tidsalder og trodde foto-filmen aldri ville tape terreng. Nå er det selskapets portefølje av patenter innen nettopp digitale bilder som skal redde selskapet. En kjennelse fra en amerikansk domstol fant imidlertid at et av deres viktige patenter ikke er gyldig. Dermed spøker det for det konkurstruede selskapet.
Kodak satset aldri på den digitale tidsalder og trodde foto-filmen aldri ville tape terreng. Nå er det selskapets portefølje av patenter innen nettopp digitale bilder som skal redde selskapet. En kjennelse fra en amerikansk domstol fant imidlertid at et av deres viktige patenter ikke er gyldig. Dermed spøker det for det konkurstruede selskapet. (Bilde: Chris Hondros/Getty Images/All Over Press)

Patentkrise for Kodak.

Kodak har mer enn ett bein i skifteretten, men har den siste tiden utforsket mulighetene som ligger i sin patentportefølje. I januar bestemte selskapet seg for å trekke Apple og Research in Motion inn for den amerikanske handelskommisjonen (ICT), som avgjør patentsaker.

Men selv om Kodak faktisk vant frem i en av patentstridene var utbyttet var magert, ifølge Financial Times. Kodaks patent som omhandler hvordan digitale bilder blir forhåndsvist på et digitalkamera var faktisk brutt av Apple og RIM, mente kommisjonen i sin innledende avgjørelse.

Men: ICT fant samtidig ut at dette patentet ikke oppfylte kravet til å være «ikke-innlysende» (non-obvious), og derfor ugyldig. Sagt på en annen måte: Patentet har ingen verdi.

Dette er særs dårlige nyheter for Kodak som er i samtaler med en rekke aktører om å selge hele sin portefølje av patenter innenfor digitale bildeteknologier. Interessen for å by på en større portefølje med patenter som kan være ugyldige fordi de beskriver selvsagte og innlysende prosesser er selvsagt ikke stor.

Da Kodak tidligere i år gikk til sak mot Apple så ble det sett på som et desperat trekk og som taktikkeri. Apple er en åpenbar interessent til Kodaks patentportefølje og selskapet håpet på at de ville inngå forlik hvor salg av hele porteføljen ville være en del av dette forliket.

Men Apple svarte med samme mynt og har varslet omfattende søksmål mot Kodak.

Kodak sin sak mot Apple og RIM er betydelig svekket, men selskapet selv sier at de har tro på at prosessen som de nå har gående mot de to mobilgigantene vil komme ut til deres fordel.

Kodak er under konkursbeskyttelse, noe som betyr at de er beskyttet mot kreditorenes krav inntil de får restrukturert selskapet på en slik måte at de kan gjenoppta normal drift. Dersom de ikke lykkes med å hente inn friske penger ved et salg av rettigheter, eller får en avtale om lisensiering, kan det blir den definitive kroken på døren for foto-giganten.

    Les også:

Til toppen