KORTNYTT

Tar avstand fra Microsofts «Linux-patenter»

Novell og Red Hat har hvert sitt svar på Linux og påstått krenkelse av Microsoft-patenter.

16. mai 2007 - 15:04

I november i fjor inngikk Novell en avtale med Microsoft, der Microsoft blant annet lovet å ikke saksøke noen av Novells Linux-kunder for patentbrudd. Novell ble beskyldt for indirekte å innrømme at Linux krenker Microsoft-patenter. Toppsjef Ron Hovsepian publiserte da en erklæring der han slår fast at Linux ikke krenker Microsoft-patenter.

Microsofts utspill denne uken i magasinet Fortune, der det hevdes at Linux og annen programvare innen åpen kildekode krenker til sammen 235 av Microsofts patenter, har ført til nye spekulasjoner rundt Novells faktiske holdning.

I dag kom en ny erklæring fra Novell. Her heter det blant annet:

– Det å oppgi tall er nytt, men det å hevde at det finnes krenkelser er ikke nytt. Som svar på tilsvarende påstander fra Microsoft i november, publiserte vi et åpent brev fra vår CEO Ron Hovsepian, der vi uttrykker vårt standpunkt til disse påstandene. Vi står ved dette standpunktet.

Red Hat har erklært seg som prinsipiell motstander av programvarepatenter. Fordi de opererer i det de kaller «de virkelige verden» har de selv søkt og registrert patenter. Disse forplikter de seg til å lisensiere vederlagsfritt til partnere og andre innen åpen kildekodefellesskapet. I forhold til eventuelle patentkrenkelser i Linux-koden, har Red Hat utgitt garantier til sine kunder om skadesløshet ved eventuelle søksmål.

I en erklæring denne uken, gjentar selskapet sine forpliktelser i henhold til denne garantien, og uttrykker tillit til at teknologien de distribuerer er fullt ut lovlig.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.