FORBRUKERTEKNOLOGI

Tar betalt for meldinger

Facebook utvider prøveprosjekt.

Vil du betale for muligheten til å sende folk du ikke kjenner en melding på Facebook?
Vil du betale for muligheten til å sende folk du ikke kjenner en melding på Facebook? Bilde: David Paul Morris/Bloomberg/All Over Press
9. apr. 2013 - 09:06

Facebook har begynt å ta seg betalt for muligheten til å sende private meldinger til brukere utenfor vennekretsen din.

Ja, nå kan alle sende deg spam meldinger.

Den nye betalingstjenesten gjør det i praksis mulig å omgå personlige innstillinger i det sosiale nettverket, og kontakte fremmede eller personer som ikke ønsker kontakt med deg – enten de vil eller ikke.

Ved å betale en avgift sikrer man at henvendelsen havner i mottakerens ordinære innboks, fremfor å bli liggende skjult i «annet»-mappen.

Nå kan alle sende deg meldinger på Facebook, også uvenner, folk du ikke kjenner eller andre du ikke ønsker kontakt med. <i>Bilde: digi.no</i>
Nå kan alle sende deg meldinger på Facebook, også uvenner, folk du ikke kjenner eller andre du ikke ønsker kontakt med. Bilde: digi.no

Ordningen ble innført for et begrenset antall Facebook-medlemmer i USA ved juletider. Nå er prøveprosjektet utvidet til nærmere 40 land, ifølge CNN.

Det inkluderer «noen prosent» av Facebook sine svenske brukere, forteller pressekontakt Jan Fredriksson til NTB. Han understreker at Facebook fortsatt er gratis, og at det kun dreier seg om en enkeltstående tjeneste som koster penger.

Britisk presse har denne uken gjort et nummer av at det nå er mulig å sende private meldinger på Facebook til kjendiser. Det er lagt opp til tre ulike prisgrupper, tilsvarende 1 dollar, 5 dollar eller 10 dollar. Avgiften er avhengig av parametre, blant annet hvor populær vedkommende er.

For en snau hundrelapp kan du for eksempel sende en privat melding til forfatteren Salman Rushdie eller rapperen Snoop Dogg, ifølge Sunday Times.

Hevder det motvirker spam

Bakgrunnen for eksperimentet er at en økonomisk kostnad for avsender kan være den mest effektive måten for å motvirke uønskede meldinger, mener Facebook.

– Denne testen er utformet for situasjoner der verken sosiale eller algoritmiske signaler er tilstrekkelig. Hvis du for eksempel ønsker å sende en melding til en foredragsholder du ikke er venner med, eller ønsker å kontakte noen om muligheten for jobb, da kan du benytte denne funksjonen for å nå frem til deres innboks. For mottakeren gjør dette det mulig å høre fra mennesker som har viktige beskjeder å sende dem, skrev Facebook i en kunngjøring da prøveordningen ble etablert i USA i desember.

«Streng» filtrering

Facebook har på samme tid endret innstillingene for filtrering av meldinger. Det er som nevnt ikke lenger mulig å nekte noen å kontakte deg.

Det er kun mulig å velge mellom såkalt enkel og strengt filtrering. Uansett hvilket av disse filtrene du velger, vil du «noen ganger få meldinger i innboksen fra personer du ikke har tilknytning til», skriver Facebook.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.