Tar betalt på YouTube

Alt er ikke gratis lenger.

Tar betalt på YouTube
Utvalget av betalte kanaler i YouTube er foreløpig ganske begrenset. I Norge er samtlige merket med "Utilgjengelig". Bilde:

Google-eide YouTube avduket i går et pilotprogram for betalt innhold. Selskapet har siden 2007 tilbudt aktører muligheten til å etablere kanaler i YouTube. Antallet kanaler er nå på mer enn én million. Men til nå har inntektene fra disse stort sett kommet fra annonser.

Nå gjøres det også mulig for innholdsleverandørene å ta betalt for innholdet, direkte fra brukerne. Dette gjøres gjennom en ny abonnementsordning, hvor brukerne betaler fra 0,99 dollar per måned for å kunne se innholdet.

Ifølge YouTube vil alle kanalene tilby 14 dagers gratis prøvetid. Mange vil tilby rabatt for årsabonnementer. Foreløpig må man bruke en pc for å betale for abonnementet, men det samme abonnementet kan deretter også brukes mobiler, nettbrett og tv-er.

En oversikt over de 53 betalte kanalene som er etablert til nå, finnes her. National Geographic og Sesame Street er kanskje de mest kjente produktene, også på utsiden av USA.

Men foreløpig er ingen av dem tilgjengelige i Norge. Om det er noe innholdsleverandørene selv har bestemt, eller om betalingsløsningen til YouTube ennå ikke er klar for utenlandske transaksjoner, er ukjent.