RESULTATERFINANS

Tar en stor bit av IBM

Storinvestor har kjøpt aksjer for 60 milliarder kroner.

IBMs toppsjef Sam Palmisano gikk av tidligere denne måneden. Ginny Rometty tar over etter nyttår.
IBMs toppsjef Sam Palmisano gikk av tidligere denne måneden. Ginny Rometty tar over etter nyttår. Bilde: Jon Iwata-IBM/REUTERS/Scanpix
14. nov. 2011 - 15:22

Mange er usikre på hvordan IT-markedet vil utvikle seg i årene som kommer, og utsiktene ser kanskje ikke god ut med flere av verdens største økonomier som strever i oppoverbakke.

Men Warren Buffet, som styrer investeringsselskapet Berkshire Hathaway , er optimistisk. I alle fall på IT-giganten IBMs vegne.

Ifølge finans-TV kanalen CNBC har Buffet kjøpt 5,5 prosent av aksjene i teknologi-giganten. Kostprisen er oppført til å være på 10,7 milliarder dollar, eller rett over 60 milliarder norske kroner.

Aksjene skal ha blitt akkumulert siden mars, opplyser Buffet i et intervju med TV-kanalen. Det antas at Buffets investeringsselskap, børsnoterte Berkshire Hathaway, så langt har en gevinst på 11 prosent på investeringen.

Buffet er kjent for å være en svært god aksjeinvestor, med en unik evne til å kjøpe mens prisene er lave. Han er også kjent for å være en langsiktig investor, som ser etter underliggende verdier og en forretningsmodell han forstår, før han gjør sine investeringer.

Kravet om å forstå hva selskapene gjør, og har som forretningsmodell, har også gjort at han ikke er en stor IT-investor. Berkshire Hathaway var ikke med på oppturen under «dotcom-boblen», men fikk heller ikke smake den grufulle nedturen.

Når det gjelder IBM opplyser Buffet til CNBC at han synes selskapet har gjort en svært god jobb med å utføre sin langsiktige strategi. Særlig selskapets tidligere toppsjef, Lou Gerstner, får gode attester av Buffet, som sier at han skulle ønske at han kjøpte aksjer allerede mens han var sjef.

Gerstner gikk av i 2002 og ble erstattet av Sam Palmisano. Tidligere denne måneden ble det klart at han nå går av til fordel for Ginny Rometty.

Buffet begynte å kjøpe IBM-aksjer etter å ha lest selskapets årsrapport for 2010, og etter å ha forstått hvordan selskapet skaffer seg, og beholder, kunder.

– IBM er et selskap som hjelper IT-avdelingene å gjøre en bedre jobb. Det er en stor jobb for selskap å bytte ut sine revisorer, advokater og IT-tjenester. Det er mye kontinuitet i det, sa Buffet til CNBC som forklaring hvorfor han har kjøpt aksjene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.