KARRIERE

Tar hun over etter Chaffey?

Grete Faremo aktuell som ny leder.

Tidligere justisminister og Microsoft-direktør, Grete Faremo, skal være aktuell for å bli ny leder i NHO-foreningen Abelia, som organiserer kunnskapsbedrifter.
Tidligere justisminister og Microsoft-direktør, Grete Faremo, skal være aktuell for å bli ny leder i NHO-foreningen Abelia, som organiserer kunnskapsbedrifter. Bilde: Terje Pedersen, ANB / All Over Press
29. nov. 2013 - 09:31

Abelia sto igjen uten sjef fra Solberg-regjeringen samlet seg på slottsplassen i oktober. Paul Chaffey sa opp sin stilling som leder for NHO-foreningen for kunnskapsbedrifter, som har en overvekt IT-relaterte selskaper blant sine medlemmer.

Umiddelbart etter at Chaffey forsvant ut startet Abelias styreleder, Telenors Ragnar Kårhus, jakten på Chaffeys etterfølger. En av personene som raskt havnet i søkelyset, og som etter det digi.no erfarer skal være aktuell, er tidligere justisminister Grete Faremo (Ap).

Mens Chaffey fikk ny jobb som Jan Tore Sanners statssekretær, med særlig ansvar for IT-politikken, mistet Faremo sin stilling.

Den erfarne politikeren hadde vært justisminister i Stoltenberg-regjeringen fra november 2011 og forsvarsminister fra 2009. Før det var hun direktør for samfunnskontakt i Microsoft. Først i nord-Europa (2004-2005) og siden for hele Vest-Europa (2005-2008). Hun har også en bred politisk karriere bak seg fra Arbeiderpartiet, blant annet som justisminister under Gro Harlem Brundtlands tredje regjering på midten av 90-tallet. Hun har også vært styreleder i Abelia.

At Faremo er aktuell får digi.no opplyst fra flere uavhengige kilder nær prosessen. Men hun er et kontroversielt navn. Ikke bare er Faremo kjent for å være en «tåkeprater», hun har også måttet tåle kritikk for sin lederstil da hun ledet justisdepartementet.

Men Faremo er ikke den eneste kandidaten. Også kommunikasjonssjef i Abelia, Hilde Widerøe Wibe, skal være en aktuell for ledervervet. Abelia ledes nå av Inge Jan Henjesand, som er interim inntill en ny leder er på plass.

Hverken Widerøe Wibe eller Grete Faremo selv ville kommentere saken. Wibe henviste spørsmålene videre til styret, ved styreleder Ragnar Kårhus som representerer Telenor.

Det har ikke lyktes digi.no å få kontakt med Kårhus før denne saken ble publisert. Vi fikk imidlertid tak i nestleder, Eva S. Dugstad, som representerer Institutt for Energiteknikk. Hun ville ikke gi noen kommentarer knyttet til ansettelsesprosessen.

Oppdatert: Etter at saken ble publisert fikk vi en tekstmelding fra styreleder Kårhus.

– Jeg kan opplyse at vi fortsatt er relativt tidlig i prosessen med ansettelse av ny administrerende direktør i Abelia, og vil benytte den tiden som er nødvendig for å finne den riktige kandidaten. Jeg har ut over det ingen kommentar til konkrete navn eller kandidater, skriver Kårhus.

Lederjobben i Abelia er enda ikke utlyst, men det vil trolig skje neste uke. Det er ikke kjent når en ny leder kan være på plass.

Abelia har en rekke av Norges teknologibedrifter som medlemmer. Ved siden å være en arbeidsgiverorganisasjon under NHO-paraplyen, er det også en betydelig lobby-aktør for teknologi og IT-feltet i norsk politikk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.