JUSS OG SAMFUNN

Tar lønnsinnsyn opp i Stortinget

Høyre vil ha full gjennomgang av offentlighetsloven etter digi.nos avsløringer.

20. sep. 2011 - 14:37

Tirsdag meldte digi.no at lønnsopplysninger for offentlig ansatte er å anse som offentlig informasjon. Det betyr at hvem som helst kan kreve å få innsyn i samtlige av de nesten 800.000 ansatte i offentlig sektor sine lønnsopplysninger.

    Les også:

Dette er en konsekvens av offentlighetsloven, som regulerer hva som er offentlig informasjon som alle kan få innsyn i, og hva som skal unntas offentlighet. Nå kommer det krav fra Stortinget om at dette må tas opp til ny behandling, noe også et av de største fagforbundene i offentlig sektor, LO-Stat, støtter.

– Det er slikt at i ethvert arbeidsforhold må det råde konfidensialitet mellom arbeidsgiver og arbeidstager. Det må være et privat rom der det ikke er innsyn i lønnsopplysninger fra offentligheten. Lønnsopplysninger er personsensitive for mange, sier Michael Tetzschner, stortingsrepresentant for Høyre.

Han sier som mener det ikke burde være forskjell på offentlig ansatte og ansatte i privat sektor, som er konsekvensen av dagens regler.

Tetzschner sier til digi.no at han vil ta initiativ til at dette blir tatt opp i Stortinget når de samles til høsten.

– Dette er utslag av et offentlighetshysteri hvor man druknes i så mange opplysninger at man ikke ser det vesentlige, og det oppfordrer til kikkermentalitet. Offentlighetsloven og prinsippene er skrevet ut i parodien. Enkeltmennesker i offentlig sektor som opplever at lønnsforhold er private opplysninger, har et mindre vern mot innsyn enn ansatte i privat sektor, sier Høyre-politikeren til digi.no.

Han vil nå at hele offentlighetsloven må vurderes på ny.

– Dette skal vi forfølge i Stortinget, sier Tetzschner til digi.no.

I LO Stat, som representerer 43.000 statlige tilsatte og som er et av de største forbundene i LO, vekker digi.no sine opplysninger oppsikt.

– Nå er vi for offentlighet, men for meg kom det som en overraskelse at denne type personopplysninger er så tilgjengelige, sier leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen, til digi.no.

Hun sier at hun er betenkt over at det skal være så lett å få tilgang til informasjon som bruttolønn, men også andre forhold som skattetrekk, pensjonstrekk og fordel gruppelivbeskatning.

– Hadde det vært en god ide å se nærmere på offentlighetsloven som en følge av dette?

– Jeg tror ikke det hadde vært dumt, men jeg vil ikke at svaret skal bli at man lukker alt. Men vi må ta en gjennomgang av dette. Faren og utfordringen er at informasjonen nå mye lettere kan kobles, men samtidig mener jeg at det offentlige skal ha mest mulig grad av åpenhet, sier Rønoldtangen til digi.no.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud, som er ansvarlig statsråd for personopplysningsloven, har ikke hatt anledning til å kommentere denne saken tirsdag.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.