Tar nakenbilder av den påkledte

Personvernere synger ut mot nok et amerikansk antiterrortiltak: "BodySearch" tar nakenbilder av påkledte reisende på flyplasser.

BodySearch-apparatet er priset til rundt 140.000 dollar og er installert ved seks store amerikanske flyplasser – Atlanta, Chicago, Houston, Los Angeles, Miami og New York – og dessuten ved amerikanske fengsler og en gullgruve i Sør-Afrika. Det er utviklet av selskapet American Science and Engineering (AS&E) med utgangspunkt i den patenterte røntgenteknologien Zbackscatter.

Bildet til høyre viser det som er den egentlige hensikten med apparatet: Avdekke farlige gjenstander som er skjult under klærne, og som ikke nødvendigvis avsløres i den vanlige sikkerhetskontrollen. BodySearch skal i prinsippet bare brukes ved mistanke om ulovligheter, og som et alternativ til nærgående kroppsvisitering. Slik lyder i hvert fall retningslinjene som følges av de amerikanske myndighetene. I et intervju med Associated Press hevdes det at det er frivillig å underlegge seg BodySearch – alternativet er nærgående kroppsvisitering – og at bare en av 2000 reisende blir bedt om å stille seg opp til fotografering. Bilder skal bare lagres i den grad de bekrefter mistanke om ulovligheter.

Personvernorganisasjonen Privacy International var så sjokkert over BodySearch at de nylig tildelte AS&E en av sine årlige "Big Brother" premier, for utilbørlig synliggjøring av private anliggende. Også American Civil Liberties Union reiser bust.

Det er flere årsaker til dette. En er at bildet ovenfor er retusjert. Originalene tegner også kjønnsorganer i skarpe konturer. En annen er at bruken ved flyplasser er underkastet myndighetenes skjønn. Og i USA er det gjerne slik at det skal mindre til for en farvet eller mørk person å vekke mistanke enn en lyshåret og lyshudet. En tredje er at apparatet ikke koster mer enn at private bedrifter også kan kjøpe det, og bruke det med andre retningslinjer enn dem tollmyndighetene skal holde seg til.

Terrorangrepene mot USA 11. september 2001 utløste en rekke prosjekter for å utvikle apparater som kan ta nakenbilder av påkledte. Et eksempel som har ført fram, er utviklet av USAs energidepartements Pacific Northwest National Laboratory. Der brukes holografi til å lage tre dimensjonale bilder: 3-D Holographic Body Scanner for Better Airport Security.

Til toppen