Tar opp «alt» som sies på stua

Samsung advarer brukerne mot å si for mye.

Tar opp «alt» som sies på stua
Flere smart-tv-er fra Samsung har støtte for talestyring over avstander på inntil fire meter. Men tv-ene fanger ikke bare opp de faktiske talekommandoene, men også mye annet som blir sagt i rommet de står. Bilde: Samsung Product Support Network

Smarte tv-er med støtte for talegjenkjennelse og -styring kan virke som et praktisk alternativ til fjernkontrollen. Det mange kanskje ikke tenker på, er at tv-en ikke kan vite om det den «hører» av tale er kommandoer ment for tv-en eller ikke, før den har tolket hva som blir sagt.

Dette ville ikke ha vært et problem dersom all talegjenkjennelsen foregikk i enheten. Men slik er det i alle fall ikke med Samsungs SmartTV-produkter. I hvert fall deler av talegjenkjennelsen gjøres i servere som via internett får tilsendt opptak av alt som blir sagt.

Nettstedet The Daily Beast omtalte dette i en sak i forrige uke. Bakgrunnen for saken er informasjon som Samsung selv kommer med omtrent halvveis inne i selskapets personverninformasjon for SmartTV.

I denne informasjonen opplyses det at for å kunne tilby talegjenkjenningsfunksjonen, kan noen talekommandoer, sammen med informasjon som identifiserer enheten, blir sendt til en tredjepartstjeneste som konverterer talen til tekst. I tillegg kan Samsung i noen tilfeller samle inn talekommandoer og tilhørende tekster for å evaluere og forbedre tjenesten.

Men så kommer advarselen:

– Vennligst vær klar over at dersom dine uttalte ord inkluderer personlig eller annen sensitiv informasjon, så kan den informasjonen være blant dataene som fanges opp og overføres til en tredjepart gjennom din bruk av talegjenkjenning, skriver Samsung,

Det er ikke noe direkte galt ved det Samsung gjør, selv om Corynne McSherry i Electronic Frontier Foundation (EFF) sier til The Daily Beast at dersom hun var kunden, ville hun ha likt å vite hvem denne tredjepartstjenesten egentlig er, og om taledataene overføres på en sikker måte, slik at den ikke også kan avlyttes av uvedkommende.

I en uttalelse til The Daily Beast sier Samsung at selskapets SmartTV-modeller tar i bruk sikkerhetstiltak i henhold til industristandarder, inkludert datakryptering for å hindre uautorisert innsamling eller bruk.

– Talegjenkjenning, som lar brukeren kontrollere tv-en ved hjelp av talekommandoer, er en Samsung SmartTV-funksjon som kan aktiveres eller deaktiveres av brukeren. Tv-eieren kan også koble tv-en fra Wi-FI-nettverket, opplyser selskapet.

Les mer om: