JUSS OG SAMFUNN

Tar opp jakten på private Kazaa-brukere

Musikkindustrien pusser nå advokatene sine på privatpersoner som bruker fildelingstjenester som Kazaa. Sæmund Fiskvik i IFPI Norge utelukker ikke at han og politiet snart banker på din dør.

3. juli 2003 - 14:20

Den amerikanske bransjeorganisasjonen RIAA (Recording Industry Association of America) har varslet at de nå vil sende advokatene sine i strupen på private som bruker fildelingstjenester á là Kazaa.

RIAA fikk nylig rettsvesenet med seg på å kreve utlevert navnene på fem private abonnenter hos ISP-en Verizon. Denne kjennelsen har gitt organisasjonen blod på tann, og nå har de varslet at hundrevis, kanskje tusenvis av søksmål kan komme i nær fremtid.

De første stevningene kan bli tatt ut allerede i august.

RIAAs norske parallell er IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), ledet av Sæmund Fiskvik.

- Vi planlegger ingen slik kampanje i Norge for øyeblikket, sier Fiskvik til digi.no.

IFPI fikk nylig en glinsende fjær i hatten da politiet gikk til razzia mot Ementor og en gruppe ansatte som hadde organisert en server med store mengder kopibeskyttet materiale.

- Med den ressurstilgangen vi har i Norge, konsentrerer vi oss heller om det vi kaller "underholdningsautomater" på store bedrifter og institusjoner, sier Fiskvik til digi.no.

- Så det er ingen grunn til panikk hos private PC-brukere med forkjærlighet for å laste ned musikk?

- Det kan du ikke sitere meg på. Vi sender ikke ut advarsler på forhånd. Vi prioriterer riktignok ulovlig opplasting i stor skala, og tror vi har ryddet opp rimelig bra der, men vi utelukker likevel ikke aksjoner mot private her til lands også.

I norsk lov er nedlasting av åndsverkbeskyttet materiale i en gråsone. Jurister blir ikke helt enig med seg selv om det er OK å laste ned musikk fra Internett, fordi åndsverklovgivningen tillater at man tar kopier til privat bruk.

- Derimot er opplasting helt klart ulovlig, sier Fiskvik. - Dette er jeg helt sikker på, og ingen vil bestride det, fordi opplasting i seg selv representerer en eksemplarfremstilling.

I følge norsk rettspraksis er det heller ikke tillatt med det Fiskvik kaller "hentelenker", altså lenker som går til andre nettsteder, men som går rett inn og laster ned en fil. Dette ble i en rettssak ansett som tilgjengeliggjøring av opphavsrettsbeskyttet materiale, og dommeren fant det ulovlig.

EU-tilpasningene i Åndsverkloven som nå er ute på høring vil ventelig lyse opp gråsonene, og mye tyder på at nedlasting til privat bruk definitivt vil bli gjort ulovlig.

- Det vil være ulovlig fordi kilden er ulovlig, sier Fiskvik.

Hvorvidt musikkindustrien egentlig lider noe tap som følge av piratkopieringen er uklart. Tall verserer om en kraftig nedgang i USA, men på IFPIs hjemmesider rapporteres det om en hyggelig oppgang i salget i første kvartal i år. Det ble solgt 6% flere CD-er i perioden enn i tilsvarende periode i fjor, mens det i mars ble hele 34% flere "fonogrammer" enn i mars i fjor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.