Qualcomm Centriq 2400

Tar opp konkurransen med Intel med verdens første 10 nm serverprosessor

Qualcomm Centriq 2400 kommer i 2017.

Sjef for Qualcomm Datacenter Technologies , Anand Chandrasekher, viser frem Qualcomm Centriq 2400.
Sjef for Qualcomm Datacenter Technologies , Anand Chandrasekher, viser frem Qualcomm Centriq 2400. (Bilde: Qualcomm)

Qualcomm Centriq 2400 kommer i 2017.

Med en markedsandel på opp mot 99 prosent (ifølge IDC) er det ingen tvil om at det er Intel som er kongen på haugen i servermarkedet. 

Qualcomm Centriq 2400 er ifølge Qualcomm verdens første 10 nanometer serverprosessor.
Qualcomm Centriq 2400 er ifølge Qualcomm verdens første 10 nanometer serverprosessor. Foto: Qualcomm

Nå vil imidlertid Qualcomm utfordre Intel både i pc- og servermarkedet. Qualcomm har den samme dominerende posisjonen i mobilmarkedet som Intel har i pc- og servermarkedet. Som vi skrev forrige uke har Microsoft og Qualcomm innledet et samarbeid for å kunne kjøre alle typer Windows-programmer på pc-er med ARM-prosessorer. 

Planene går imidlertid enda lenger. Qualcomm har nemlig også lansert en helt ny prosessor spesielt beregnet på servere – Qualcomm Centriq 2400. Det skriver PC World.

Med lanseringen av pc-prosessoren Snapdragon 835 og serverprosessoren Centriq 2400 har Qualcomm nå prosessorer for alt fra mobiltelefoner til pc-er og servere. 

10 nanometer og 48 kjerner

Det er litt over ett år siden Qualcomm for første gang annonserte planene om å satse på servermarkedet. Den gang viste de frem en prototype med 24 kjerner, og annonserte navnet Centriq.

Nå er altså den første kommersielle Centriq-prosessoren klar. Den er utstyrt med opptil 48 kjerner og vil være basert på en 10 nanometer (nm) FinFET-produksjonsprosess. Dette er omtrent så avansert som det for øyeblikket får blitt – og såvidt vi vet er det foreløpig kun Samsung som har annonsert planer om å produsere kommersielt på 10 nanometer i 2017, mens Intel startet prøveproduksjon i august 2016. Ved å krympe de ulike bestanddelene på en prosessor får man plass til mer på samme plass, og kan også øke klokkefrekvensen eller redusere strømforbruket ved samme klokkefrekvens. I dag brukes typisk 14 nanometer.

FinFET

En elektronisk brikke består gjerne av milliarder av transistorer. Mange av dagens transistorer kjører strøm gjennom en leder av silisium som går på ett enkelt plan. Når transistoren er åpen vil det strømme elektroner gjennom lederen, men når «gaten» stenges vil strømmen stoppe opp. FinFET får derimot en leder som går opp i selve gaten, som en finne. Dermed vil gaten kunne stoppe strømmen fra tre kanter. Dette gjør at man kan bruke mindre strøm. Det gjør det mulig med høyere frekvenser og lavere effektforbruk.
(Kilde: tek.no)

Ifølge en pressemelding fra Qualcomm er Centriq 2400 basert på Qualcomms egenutviklede CPU, Falkor, fra Qualcomm Datacenter Technologies. Dette er en CPU-kjerne basert på ARMv8-arkitekturen. Falkor skal være optimalisert for å levere høy ytelse med lavt strømforbruk, og er spesielt beregnet på bruk i servere som skal stå i datasentere. 

Sjef for Qualcomm Datacenter Technologies, Anand Chandrasekher, skriver i et blogginnlegg at det er satsningen på skybaserte IT-løsninger i markedet som er bakgrunnen for selskapets satsning på serverprosessorer.  

«Tilbake i august introduserte vi Qualcomm Centriq – en ny familie ARM-baserte prosessorer som skal adressere behovene til dagens datasentre. Litt over ett år etter at vi sendte ut prototyper til bransjen tar vi det ett skritt videre», skriver Chandrasekher.

Mobilmarkedet har drevet frem mer avanserte produksjonsprosesser

Ifølge IDC-tall han viser til vil 50 prosent av pengene som brukes til IT i 2020, være til skyløsninger. Det fleste datasentere som leverer skyløsninger benytter åpen kildekodebasert programvare, og det gjør det ifølge Chandrasekher mulig for selskapet å samarbeide med disse prosjektene for å få på plass støtte for ARMv8 i den programvaren som brukes.

«Sist, men ikke minst: utviklingstakten innenfor produksjonsprosesser drives nå av mobilmarkedet og ikke av pc-er. I løpet av de siste årene, mens pc-salget har falt, har mobilvolumet eksplodert til mer enn 1,4 milliarder enheter i året – noe som har gitt halvlederfabrikker sterke insentiver for å komme seg over på neste generasjon produksjonsprosesser», skriver Chandrasekher.

Foreløpig har ikke Qualcomm gått ut med detaljerte tekniske spesifikasjoner på Centriq 2400, og det er derfor ikke godt å vite hvordan den vil måle seg med x86-baserte prosessorer fra Intel eller AMD.  

Centriq 2400 er tilgjengelig for enkelte kunder nå, og vil være i kommersielt salg i løpet av andre halvår 2017.

Kommentarer (11)

Kommentarer (11)
Til toppen