BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tastatur for vonde hender

Et tastatur bygget med utgangspunkt i menneskehenders anatomi får svært positiv omtale i USA.

Eirik Rossen
23. juli 1997 - 10:58

Tastaturet Datahand Professional II Keyboard System er testet av den amerikanske organisasjonen Ergonomic Sciences Corporation og av fagtidsskriftet Information Week. Opphavet til dette tilsynelatende tastefrie tastaturet er det amerikanske selskapet Datahand Systems i Phoenix, Arizona. I denne ferietiden har det ikke vært mulig å finne ut om noen fører tastaturet i Norge.

Som bildet viser, består tastaturet av to atskilte enheter, en for hver hånd. Du hviler håndflaten hele tiden, mens hver finger har sin lille brønn der tuppen kan bevege en liten tapp i fem ulike retninger: forover, bakover, til venstre, til høyre og nedover. Datahand har også lagt inn en egen muserstatning.

Tastaturet er beregnet på IBM-type PC-er, men kan også anvendes på Mac og på Sun-arbeidsstasjoner gjennom egne adaptere. Prisen ble nylig redusert fra 2000 til 1000 dollar.

Datahand har fått ekstrareklame for produktet i sommer, siden det er vist i filmen Contact med Jodie Foster.

Ifølge Ergonomic Sciences kreves det en treningsperiode på to uker for å lære å bruke tastaturet. Etter et par uker til med daglig bruk, kan man taste minst like raskt som med et konvensjonelt tastatur. Noen oppnår hastighetsforbedringer på inntil 30 prosent. Den vesentlige gevinsten er knyttet til brukerkomfort: selv medarbeidere som har hatt store problemer i skulder og underarm på grunn av intenst arbeid ved tastaturer, kan fortsette som vanlig.

Information Week har intervjuet lederen for et selskap som tar i mot klesbestillinger per telefon, og som har investert 100.000 dollar i 15 Datahand-tastaturer - en utmerket investering som gjør det mulig å la erfarne medarbeidere jobbe videre. Her har man gjort utstrakt bruk av mulighetene til å skreddersy kommandoer fra tastaturet, slik at store mengder data kan registreres men et minimum av tastetrykk.

På grunn av prisen brukes Datahand stort sett av folk som er så skadet at de ikke kan betjene vanlige tastaturer, skriver Information Week. Kjente kunder er Citibank, PepsiCo og det amerikanske postvesenet. En avtale mellom Datahand og tastaturprodusenten Keytronics Corp skal kunne gjøre det mulig å senke prisen betraktelig ned til et "massemarkedsnivå".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.