Tastatur-virtuositet gjør sjefen glad

Touch-metoden kunne kanskje ikke avverget IT-fallet, men undersøkelser viser at ansatte - ved å lære touchmetoden - i det minste kan spare bedriften for 21.000 kroner i året.

Tikktikktikktikktiik... Synes du de andre skriver raskere enn deg? Synes du det er slitsomt og kanskje litt flaut å bruke kun to pekefinge på tastaturet? Da kan det være en idé å lære seg touch. Denne metoden er slett ikke gått av moten - den er snarere på vei tilbake for fullt. Ved hjelp av touchmetoden skriver man raskere og mer effektivt, samtidig som slitasjeskader i armer, rygg og nakke reduseres. Slike slitasjeskader er en hyppig fraværtgrunn i arbeidslivet.

Verkende håndledd og armer kalles ofte for musesyken, og er en av de vanligste grunnene til sykemeldinger. Disse skadene skyldes også feil bruk av tastaturet og gale sittestillinger. Brukes touchmetoden så skriver man mer avslappet, og kan unngå langsiktige slitasjeskader. WinTouch Office er et e-læringsprogram i touchmetoden, og selskapet Pride Communications hevder at man sparer bedriften for minst 21.000 kroner per ansatt per år ved at tastaturskrivingen gjøres mer effektivt.


En undersøkelse viser, ifølge selskapet, at de som bruker touchmetoden har en skrivehastighet som er fra en halv gang til åtte ganger raskere enn de som ikke bruker ti fingre.

Flere arbeidsuker kan altså tjenes inn hvert år. Selskapet hevder også at 95 prosent av de ansatte som deltok i undersøkelsen (og som ikke kan touchmetoden), ønsker å lære den.

Skriver man raskere får man naturlig nok mer tid til overs, enten til å stresse ned eller å få unnagjort ugjorte oppgaver. Erfaring viser også at språket ofte blir bedre når man skriver fortere fordi skrivehastigheten tilnærmer seg tankehastigheten, og ikke omvendt.

Skriver man sakte på tastatur følger ikke fingrene tankene, og man tyr ofte til språklige snarveier.

Ifølge selskapet som tilbyr produktet WinTouch Office, kan man lære touchmetoden raskt.


Programmet inneholder blant annet touchtrening, bokstavtrening, teksttrening, fartstrening, nummerisk trening og hurtigtasttrening for Microsoft Windows og Word. I tillegg har programmet videosnutter som viser hvordan man kan skrive riktig, talende taster (man får høre tasten uttalt når man trykker på den), fargekart til tastaturet (viser hvilke fingre som tilhører hvilke taster), og evaluering (en tilbakemelding etter hver utførte oppgave).

Man får også tips om ergonomi og arbeidsstrategier i form av en skjermbasert opplæringsbok.

nettsidene til Prode Communications kan man gå gjennom et gratis touchkurs, som fokuserer på ergonomi og riktig skrivemetodikk. Her ligger også mer informasjon om WinTouch Office-programmet.

Les mer om:
;