BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tastaturfri skriving i 25 ord per minutt

Forskningsprosjektet "Dasher" lover tastaturfri - gjerne øyestyrt - skriving i 25 ord per minutt, for alt fra mobiltelefon til PC.

23. aug. 2002 - 12:34

En oppgradert gjennomgang av prosjektet "Dasher" er offentliggjort i siste nummer av Nature. Prosjektets nettsted inneholder nyhets- og bakgrunnsstoff, demonstrasjoner, og tilbyr dessuten nedlasting av både kildekode og kompilert kode. Forskerne tilhører Inference Group ved University of Cambridge i England. Forskningen støttes av Gatsby Foundation og av IBM Zurich Research Laboratory.

Grensesnittet i Dasher er tydelig inspirert av dataspill. Skriving starter med at bokstaver ruller etter hverandre til høyre i skjermbildet. Det brukes et pekeredskap til å velge bokstav. Ut fra bokstaven brukeren har valgt, og språket det skal skrives på, legger Dasher opp de mest sannsynlige påfølgende bokstavene. Programmet kan også foreslå hele ord. Det "lærer" av egen erfaring, og er følgelig i stand til løpende å tilpasse seg brukerens ordvalg. I motsetning til liknende systemer skiller ikke grensesnittet mellom forskjellige modus for henholdsvis skriving og godkjenning av forslag til ord eller bokstavkombinasjoner.

Noe av det mest spennende ved programmet er muligheten til å gjøre pekeredskapet øyestyrt, ved at et kamera registrerer øyebevegelsene og merker seg hvilken bokstav eller bokstavkombinasjon du ser på.

Forsøk viser at med øyestyring, kan skrivehastigheten komme opp i 25 ord per minutt, mot 15 ord per minutt for andre øyestyrte skrivesystemer. Det skal ha gått forholdsvis raskt å trene opp forsøkspersoner, og ingen skal ha erfart noen spesiell belastning på øynene.

Målgruppen er ikke bare folk med skader eller handikapp som gjør at de ikke er i stand til å bruke et tastatur. Inference-gruppa mener Dasher også kan være svært nyttig på tastaturfrie PC-er, og på innretninger som hånd-PC-er og mobiltelefoner der det er praktisk umulig med tastaturer som tillater skriving i normale hastigheter.

De første omfattende forsøkene er gjennomført med engelsk og japansk. Forskerne har stor tro på at Dasher kan gjøre det langt raskere å skrive skrifttegnbaserte språk som kinesisk og japansk enn med de tastaturbaserte metodene som brukes i dag.

Andre språk det arbeides med, er de skandinaviske, tysk og fransk. Dette er språk som krever et utvidet tegnsett i forhold til engelsk.

Gruppas leder, professor David Mackay, forsikrer BBC at Dasher vil holde seg til åpen kildekode, og distribueres under GNU-lisensen. Det som er tilgjengelig for nedlasting i skrivende stund, er uferdige prototyper under Windows og Linux. Utgaven med japansk skrift er bare tilgjengelig under Windows. Ellers finnes en utgave for PocketPC, systemet som driver Compaq iPaq og andre populære hånd-PC-er. De første endelige utgavene, samt kildekoden under Windows, vil gjøres tilgjengelig i løpet av en uke eller to.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.