BEDRIFTSTEKNOLOGI

Taushet verner Microsoft-mekling

Partene hadde tirsdag et to timer langt møte med den oppnevnte mekleren i Microsoft-saken. "Alt er konfidensielt" var den eneste kommentaren pressen fikk etter forhandlingene.

Eirik Rossen
1. des. 1999 - 09:50

Det ble bekreftet at samtalene ville fortsette. Det primære formålet med det første møtet skulle være å bli enige om en tidsplan for videre forhandlinger. Det er ikke kjent om en slik tidsplan finnes. Det er heller ikke kjent i hvilken utstrekning partene la fram krav til et eventuelt forlik.

Møtet ble holdt i Chicago. Det er ventet at nye møter også blir holdt i byen der den oppnevnte mekleren, dommer Richard Posner, har sitt daglige virke som leder for en føderal ankedomstol.

Partene var representert gjennom sine ledende jurister. Bill Gates var ikke til stede. Han skal foretrekke å oppholde seg i Seattle i anledning konferansen i verdens handelsorganisasjon WTO (World Trade Organization). Posner har myndighet til å innkalle Gates til forhandlingene.

Posner skal ifølge Associated Press ha anstrengt seg for å holde tid og sted for det første meklingsmøtet hemmelig, men til liten nytte. Flere kilder siterer sakens dommer, Thomas Penfield Jackson, på at han er villig til å utsette neste runde i rettsforhandlingene dersom meklingen ser ut til å kunne gi resultater.

Neste runde i retten er tidfestet til 22. februar. Innen da er partene pålagt frister for innlevering av ulike typer dokumenter. (Se artiklene Berømt jurist skal mekle i Microsoft-saken og Microsoft-saken: Neste dom tidligst i februar.

Amerikanske medier som kommenterer meklingen trekker fram prisingen av Windows og integrasjonen av Windows og Internet Explorer som spørsmålene Posner vil være mest opptatt av. Om en eventuell oppdeling av Microsoft er inntrykket at Posner antakelig vil legge listen ganske høyt for et så drastisk tiltak, men at han vil ha tilstrekkelig ryggrad til å kreve det dersom han mener det er påkrevet av hensyn til brukerne. Det svarer til den såkalte Chicago-skolens teori og praksis innen antitrustlovgivningen. Det var et medlem av denne skolen, William Baxter, som sørget for oppdelingen av AT&T i sin tid.

En vesentlig faktor i Posners autoritet overfor partene er at han som erfaren leder for en føderal ankedomstol vil kunne gi presis veiledning i hva som vil skje hvis Microsoft appellerer en antatt fellende kjennelse fra dommer Jackson.

Etter Jacksons skarpt irettesettende utredning av sakens fakta har Microsoft signalisert at selskapet er interessert i et forlik. Men hvilke konsesjoner Microsoft er villige til å gi, er fortsatt ukjent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.