TDK utviklet firelags Blu-ray-plate

TDK har utviklet en prototyp av en skrivebar, firelags plate av typen Blu-ray Disc. Dette gir flere fordeler.

TDK har utviklet en prototyp av en skrivebar, firelags plate av typen Blu-ray Disc. Dette gir flere fordeler.

TDK har ifølge Techworld utviklet en prototyp av en Blu-ray Disc (BD) som kan romme hele 100 GB med data. Dette er blitt oppnådd ved å doble antallet datalag på platen i forhold til de to lagene benyttes på de romsligste av dagens standardiserte BD-plater.

I tillegg til å gi dobbelt lagringskapasitet, tillater firelagsplaten også dobbelt så høy innspillingshastighet. Mens eksisterende BD-plater kan ta imot data i rater på 36 Mb/s, tilstrekkelig for å lagre HDTV-opptak i sanntid, kan firelagsversjonen lagre data med en hastighet på 72 Mb/s. Spesielt i forbindelse sikkerhetskopiering eller arkivering av data, ventes den økte hastigheten å komme til nytte. Hastighetsøkningen skal være oppnådd gjennom å benytte en kraftigere laser, samt gjennom endringer materialet opptakslagene i platen består av.

Foreløpig finnes det ingen standard for firelags Blu-ray-plater, men TDK skal ha foreslått for Blu-ray Disc Association å lage en standard basert på selskapets prototyp. Trolig vil firelagsplatene kunne komme på markedet i løpet av 2007.

    Les også:

Med dette har Blu-ray Disc igjen dratt fra HD DVD når det gjelder lagringskapasitet. For en drøy uke siden kunne Toshiba melde om at selskapets hadde utviklet trelags HD DVD-plater. Lagringskapasiteten til disse platene er på 45 GB, nesten på høyde med tolags Blu-ray Disc.

HD DVD-formatet er tidligere blitt kritisert for at ha for lav lagringskapasitet for å kunne brukes til å levere både høyoppløst film, avansert lyd og høykvalitet tilleggsmateriale på én plate. Med trelagsplatene vil dette problemet i stor grad være løst, med mindre produksjonskostnadene på plater med såpass mange lag blir svært høye.

Til toppen