TENK Girl Tech Camp 2019

Tech-camp for jenter: Se hva Moira gjorde med JavaScript

13 år gamle Moira fikk akkurat den opplevelsen arrangørene håper alle jenter skal få: Hun skjønte at hun kan kode for å endre på det vi bruker hver dag.

13 år gamle Moira skulle gjerne kodet så fuglen i spillet fikk et «random skin» hver gang den respawnet.
13 år gamle Moira skulle gjerne kodet så fuglen i spillet fikk et «random skin» hver gang den respawnet. (Foto: Kjersti Flugstad Eriksen)

13 år gamle Moira fikk akkurat den opplevelsen arrangørene håper alle jenter skal få: Hun skjønte at hun kan kode for å endre på det vi bruker hver dag.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

13 år gamle Moira Ihlang fra Moss lærte å lage spill i JavaScript av en hel gjeng med unge kvinner fra Vipps. Skritt for skritt lærte hun og andre 13–åringer å spille et Flappy Bird–inspirert spill der en fugl skal unngå å kræsje med en stolpe.

– Jeg skulle ønske den fuglen bare kunne få et random skin når den har dødd, sier Moira.

Akkurat det kunne hun ikke endre, men i løpet av en halvtime hadde hun endret både størrelse på fuglen og hvor fort den falt ned mot bakken.

Før: Liten fugl flyr over skjermen.

Initiativtaker og arrangør Isabelle Ringnes håper det er akkurat noe sånt de 200 tenåringsjentene på TENK Girl Tech Camp sitter igjen med etter to dager med teknologiverksteder.

– Det er det som er så gøy, den følelsen av magi. Du plotter inn noe, og ser at du kan endre på noe av det vi ser over alt hver dag, sier Ringnes. 

Les også

Venteliste for bidragsytere

TENK Girl Tech Camp arrangeres over to dager, for tredje gang i år. 200 jenter fra 13 til 18 deltok, sammen med 90 voksne veiledere fra teknologibedrifter som Sopra Steria, Capgemini, Vipps, Cisco og Finn.no. 

Etter: Stor fugl flyr over skjermen. Foto: Kjersti Flugstad Eriksen

Langt flere ønsket å være veiledere enn det var kapasitet til i lokalene på Teknisk museum på Kjelsås i Oslo.

 Ringnes synes det er helt fantastisk. 

– Det var en lang venteliste på veiledere. Det er utrolig kult at det er så stort engasjement blant teknologene at de vil bruke to arbeidsdager på dette. I år har det vært helt overveldende, sier Ringnes. 

Les også

To  ministere innledet

Campen ble åpnet av ikke mindre enn to ministre: Digitaliseringsminister Nikolai Astrup trakk fram at både helsevesenet og 98 prosent av norske melkekyr er koblet til internett.

– Teknologi er viktig på alle områder, minte Astrup om. 

– Da kan vi ikke overlate til gutta å utvikle løsningene som hele samfunnet skal bruke. 

Han håpet at de ville velge å utdanne seg videre innenfor teknologi.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sa at de var til stede på vegne av hele resten av samfunnet for å si til dere hvorfor det er viktig at dere er her, sa Isaksen. 

Arrangører og minstre. Fra venstre: Marianne Melhoos, Nikolai Astrup, Isabelle Ringnes, Kamilla Fredriksen, Marthe Carlsen og Torbjørn Isaksen.

–Målet er at du skal basere deg på hva du er interessert i og hva du drømmer om, men at det ikke skal defineres med utgangspunkt i hvilket kjønn du er, men at du skal kunne velge fritt, sa Isaksen.  

Les også

Frivillig arbeid

Isabelle Ringnes og en gjeng med hjelpere jobber med campen på frivillig basis gjennom hele året.  

– Vi håper alle vil få med seg en personlig erfaring med teknologi, og se at koding påvirker det vi gjør hver dag. Vi håper at de får øynene opp for mulighetene teknologi gir.

– I mangel på et bedre norsk ord håper vi at de vil føle seg «empowered», at de kan føle at de får til alt de vil, bli inspirert av foredragsholderne og se mange kule damer som kan teknologi, sier Ringnes. 

Les også

Håpet å bidra til kreativitet 

Fra Vipps var designere, apputviklere, prosjektledere og markedsavdelingen var med. Kimia Dayvary, UX–designer hos Vipps, forteller at de håper at jentene skal forstå prosessen bak koding, og hvordan de kan bruke den til å skape noe.

– Vi ønsker å øke engasjementet for å lage noe selv. Vi håper jentene får økt engasjement for teknologi og også kreativitet og det å skape, sier hun.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen