TELEKOM

Teknisk trøbbel annulerte tildeling av EU-wifi

Den første runden med tildeling av EU-midler til kommunale wifi-soner i programmet WiFi4EU, er annullert.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox
Håvard FossenHåvard FossenJournalist
4. juli 2018 - 09:07

Den første utlysningen av EUs støtteordning for offentlige wifi-soner åpnet for søknader 15. mai. Portalen brøt sammen da rundt 18.000 kommuner forsøkte å registrere sine søknader. I en pressemelding skriver EU-kommisær Mariya Gabriel at tekniske feil i programvaren førte til at EU-kommisjonen måtte stenge søknadsportalen. Nå er den første utlysningen annulert og ny utlysning kommer til høsten, sammen med det som var planlagt som utlysning nummer to – med dobbel mengde wifi-penger.

Støtteordningen for offentlige WiFi-soner som skal gi gratis internettilgang i europeiske kommuner, også kalt WiFi4EU, skapte stor interesse og i løpet av to måneder meldte mer enn 18.000 europeiske kommuner sin interesse for ordningen. I Norge forvaltes ordningen av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), skriver Nkom på sitt nettsted.

Slik så nettstedet der kommunene skulle registrere seg ut bare minutter etter at søknadsrunden var igang.
Slik så nettstedet der kommunene skulle registrere seg ut bare minutter etter at søknadsrunden var igang.

Feil i programvaren

Forklaringen på de tekniske problemene er slik: 15. mai kl. 13.00 åpnet portalen for innsending av søknader etter førstemann til mølla-prinsippet, og i løpet av noen sekunder hadde mer enn 5000 kommuner trykket på søknadsknappen. Etter noen få timer var tallet oppe i 11.000. EU-kommisjonen valgte å stenge portalen fordi noen kommuner i god tro klarte å sende inn søknader før fristen, mens andre ble forhindret fra å sende inn søknader da portalen åpnet.

Dette betyr at de kommunene som sendte inn søknad, ikke vil få bevilgningsbevis i denne omgang. Bevilgningen fra den første runden vil bli lagt til neste utlysning.

Ny dobbelt runde til høsten

Neste utlysning vil være høsten 2018, men eksakt dato er ikke bestemt. Portalen vil åpne igjen så snart de tekniske problemene er løst, og kommuner som allerede har registrert seg, trenger ikke registrere seg på nytt.

Kommuner eller sammenslutninger av kommuner har rett til å søke om finansiering. EU investerer 120 millioner fram til 2020 med mål om å finansiere utbygging av wifi-soner i minst 6000-8000 europeiske kommuner.

Norske kommuner vil kunne få tildelt minimum 75 bevilgningsbevis med verdi på 15.000 euro over de resterende fire utlysningene fram mot 2020.

Portalen gir også leverandører muligheten til å registrere seg og angi hvor de kan tilby sine tjenester slik at støttemottakerne kan konsultere denne listen for egne anskaffelsesformål.

Artikkelen er levert av bransjenettstedet Inside Telecom

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.