FORBRUKERTEKNOLOGI

Teknoguru bak billig bærbar

På World Economic Forum sanker teknoguru Nicholas Negroponte støtte for en helt ny type bærbar PC.

31. jan. 2005 - 14:09

En av verdens mest kjente teknologiguruer, mediateknologiprofessor Nicholas Negroponte ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), også kjent som alt fra forfatter (Being Digital) til gründer (MIT Media Lab), har brukt World Economic Forum i Davos til å sanke støtte for en helt ny type bærbar PC.

Negroponte vil kombinere Linux, AMD-brikker og en hittil uprøvd skjermløsning i en bærbar PC som skal kunne selges for 100 dollar – litt over 600 kroner – og erstatte lærebøker i fattige land. Til journalister fra New York Times, Red Herring og Business Week sier han at han har fått løfter om støtte fra selskaper som Google, Motorola, Samsung og News Corporation.

Maskinen som Negroponte viser fram i Davos er en modell. En første prototyp skal være rett rundt hjørnet. Prøveproduksjon kan komme i gang innen årsskiftet, og salgbare enheter kan være klare i løpet av halvannet år.

Den nye skjermløsningen er nøkkelen til å få ned prisen på maskinen. Flatskjermer er vanligvis den dyreste komponenten på en bærbar. Negroponte mener hans løsning kan bidra til å få skjermprisen ned i 25 dollar.

Journalistene som har sett modellen, beskriver skjermen som et slags lite telt. Visningsflaten tilsvarer 14 tommer målt diagonalt. Bildet projiseres bakfra, fra en LED-kilde inne i «teltet».

Negroponte har direkte erfaring i å pedagogisk bruk av informasjonsteknologi fattige land, helt tilbake til forsøk med Apple II-maskinen i Senegal tidlig på 1980-tallet. De siste årene har han vært finansiell støtte for tre skoler på landsbygda i Kampuchea, der han har bidratt med vanlige bærbare og bredbåndsforbindelse, og vært med når elevene har prøvd seg på utstyret.

I første omgang er Negropontes målgruppe for den nye maskinen utdanningsdepartementer i land som Kina, der rimelige bærbare med bredbåndsforbindelser kan være en rimeligere løsning enn masseproduksjon av lærebøker. I Kina er det i dag over 220 millioner skoleelever og studenter. Til Red Herring sier Negroponte at han vil bare etterkomme bestillinger på minst en million enheter i slengen. Han ser for seg at de bærbare PC-ene vil kunne erstatte papirbaserte lærebøker på samme måte som Frankrikes lettbrukte Minitel-terminal på 1980-tallet utkonkurrerte telefonkataloger – i tillegg til at de tilbyr nye tjenester i forhold til tradisjonelle lærebøker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.