BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Teknologi den viktigste liberaliseringskraften

- Det er verken reguleringsmyndigheten eller den økonomiske politikken som vil sette premissene for utviklingen på telemarkedet etter 1. januar 1998. Samspillet mellom ny teknologi og et fritt marked er mye viktigere, sier Håkan Ledin i Netcom Systems AB.

Øystein Kvistad
30. okt. 1997 - 12:06

Styreformann Håkan Ledin i Netcom Systems AB foredro på Nortibs (Norsk Tele- og Informasjonsbrukerforening) høstseminar om telekommunikasjon som åpnet på Hamar i dag. Ledin var stand-in for programhelt og NHO-president Leif Frode Onarheim, som er med på kongeparets Kina-besøk.

Ledin, som har fulgt utviklingen i telemarkedet siden han begynte i bransjen på 1960-tallet, trakk linjene helt tilbake til 1987 for å forklare hvorfor han mener den teknologiske utviklingen er den avgjørende faktoren for at vi vil få nye tjenester, raskere og billigere etter det kommende årsskiftet.

- Telekombransjen har eksistert i vel 100 år. De første årene - fra 1876 til 1920 - var på mange måter preget av de samme utviklingstrekkene som vi ser i dag: Det var private initiativ som dro hele markedet, det ble utdelt mange konsesjoner, og det ble gjort betydelige investeringer i et marked preget av fri konkurranse. Dette inspirerte til en rask utvikling i et fruktbart samspill mellom marked og teknikk. Kundene var de store vinnerne, sa Ledin.

Et resultat av dette var blant annet at amerikanske Bell allerede i 1880 hadde telekonsesjoner i både Norge og Sverige. Ericsson så at dersom de skulle konkurrere med Bell måtte de skaffe kundene et like bra eller bedre tilbud til en lavere pris enn Bell. I 1883 kunne så Ericsson levere den første halvautomatiske telefonsentralen, hver enkelt telefonsamtale kunne dermed produseres billigere, og Bell ble etter kort tid utkonkurrert i Norge og Sverige.

- I årene 1920 til 1980/90 skjedde det så en konsolidering av statlige monopol. Resultatet ble en langsom teknologisk utvikling, selv om det skjedde endel innen automatisering og elektromekanikk, og markedet var dødt. Man snakket om "naturlige monopol" - der ikke kundene, men monopolene var vinnerne, sa Ledin.

På midten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet akselererte igjen den teknologisk utvikling, og igjen skjer det i en situasjon med et stadig mer avregulert marked:

- Vi fikk fri konkurranse på noen områder, nye konsesjoner ble tildelt, og dét avsporte igjen til nye investeringer, nyetableringer på operatørsiden og et fruktbart samspill mellom marked og teknikk. Og nok en gang kan vi si at kundene er vinnerne, sa Ledin.

Han tror den utviklingen man har sett i Sverige siden avreguleringen i 1992 bare er begynnelsen på en trend som vil forsterkes betydelig i årene som kommer. Siden 1989 har prisene på internasjonal telefoni i Sverige gått ned fra over syv kroner minuttet til under fire kroner per minutt i 1997. Samtidig har samtrafikkprisene falt fra 65 øre i 1993 til omlag 15-16 øre i 1997.

- Samtrafikkprisene i Sverige vil til neste år starte rundt 13 øre og falle ned mot 9 øre i løpet av året, spår Ledin.

Hva betyr det så i et lengre perspektiv at teknikken vil være den viktigste drivkraften i et fremtidig avregulert telemarked? Vil Moores lov fortsette inn i evigheten?

- Jeg er ikke i tvil om at den teknologiske utviklingen faktisk vil akselerere. Nå snakker ikke folk lenger om en dobling av ytelsen hver 18. måned samtidig som prisene halveres (Moores lov), men snarere at ytelsen heller vil dobles hver 12. eller 15. måned. Det er en utvikling som vil ha en voldsom effekt for både brukerne, maskinvareprodusentene og ikke minst de nye operatørene, sier Ledin.

Blant annet vil kapasiteten på fiber i tiden som kommer trolig tredobles hvert år, mens kostnaden halveres.

- Det sier seg selv at det er en fordel å være nykommer, uten gamle systemer å ta hensyn til - det er enklere å begynne på nytt, sier Ledin, som selv har vært med på å etablere seks operatørselskaper gjennom Netcom Systems AB (Netcom Systems eier Tele2 Norway, Tele2 Danmark, Tele2 AB, NetCom ASA Norway, Kabelvision og Comviq GSM).

Og når monopolene faller ved årsskiftet spår han betydelige prisfall for kundene:

- Vi vet prisene kommer til å gå ned, ikke minst fordi lave priser er det viktigste våpenet for nye aktører for å komme inn på nye markeder. Samtidig får vi en rekke nye tjenester, blant annet IP-telefoni, som utvilsomt vil tvinge fram nye prisstrukturer, sier Ledin, som tror nettopp pakkesvitsjing blir telemarkedets store teknologivinner.

Og det vil være nykommerne som får utdelt de beste kortene:

- Nykommerne har store fordeler. De er innstilt på konkurranse, og er ikke store elefanter som har vanskelig for å snu seg fort, avslutter han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra