Teknologi for å finne bevisene i London

For mye bevismateriale kan bli problemet i London etter torsdagens bomber, men avansert teknologi kan hjelpe.

For mye bevismateriale kan bli problemet i London etter torsdagens bomber, men avansert teknologi kan hjelpe.

En enorm etterretningsoperasjon skal nå være i ferd med å bli stablet på beina for å finne de skyldige etter terroraksjonene i London torsdag.

Innenriksminister Charles Clarke beskrev i går jakten på potensielle terrorister som jakten på nåler i en høystakk, skriver BBC News. Nå starter jakten på flere nåler i den gigantiske høystakken, millionbyen London.

Det finnes svært mye potensielt bevismateriale. Bare på undergrunnen i London skal det finnes 10.000 overvåkingskameraer, skriver Aftenposten. Totalt i London skal det være snakk om så mye som 650.000 kameraer som tar digitale bilder.

Å gå gjennom disse bildene er en enorm jobb, som sannsynligvis kan gjøres bedre med støtte av programmer som gjenkjenner spesielle mønstre.

Hvis det er snakk om bomber som er lagt i togene og bussen, vil man ønske å finne ut på hvilken stasjon eller strekning de ble plassert der, og av hvem. Dette krever mye, men kan begrenses til spesielle kameraer i en avgrenset tidsrom.

Rapporter fra bussen som ble sprengt, tyder nå på at det var en selvmordsbomber som sprengte seg der. Dette kan gjøre det lettere å finne bilder av denne mannen, men videre vil man antagelig ønske å finne ut mer om hans bevegelsesmønster og hvem han har vært sammen med tidligere.

Aftenposten skriver i dag at bevisene kan finnes på video, men å gå gjennom så mye materiale krever enten et vanvittig antall timer menneskelig arbeide, eller gode billedanalyseprogrammer.

News.com skriver i dag om noen slike teknologier, som har fått mye økonomisk støtte i blant annet USA, etter 11. september. Målet er å kunne gjenkjenne terrorister og stoppe dem før de slår til. Dette er både svært vanskelig, og kan medføre systemer som virkelig gir Big-Brother-tilstander.

Datatilsynet vil nok ha sitt å si om den saken, men for analyse etter en konkret forbrytelse er det nok mindre problematisk enn om alle som oppfører seg uvanlig skal utløse automatisk terroralarm.

Pixlogic er et av selskapene som prøver å lage systemer som skal kunne plukke ut en terrorist i en folkemengde. De har utviklet programvare for visuell mønstergjenkjenning fra bilder og video.

Programvaren deres skal kunne plukke frem noen uvanlige typer oppførsel, skriver News.com. Eksempler på dette skal være folk som bærer på store bokser eller biler som kommer tilbake til samme sted flere ganger over en periode.

De skal ikke i seg selv løse alt, men hjelpe etterforskingen i riktig retning. Helt perfekt blir det ikke.

- Systemet er rimelig bra til å gjenkjenne folk som likner en del på hverandre. De fleste konkurrerende programvareverktøyene virker bare under spesielle omstendigheter, sier toppsjef Joseph Santucci.

Pixlogic har blant annet kontrakt med In-Q-Tel, CIAs ventureavdeling.

- Vi har gitt etterretningstjenestene over 100 teknologier som er i aktiv bruk. Noen av dem kjenner dere til, mens andre blir det ikke snakket høyt om, sier Gilman Louie, toppsjef I In-Q-Tel.

Det er ikke bare videoanalyse som brukes. Oversettingsverktøy slik som Language Weaver skal kunne oversette arabisk, kinesisk og noen flere språk til engelsk, forhåpentligvis ikke bare for etterretningsformål.

Søketeknologi og datamining i tekst er et annet felt. Et selskap som CallMiner hevder dessuten at deres analyseverktøy kan gjøre opptak av telefonsamtaler om til tekst, som så kan analyseres bedre maskinelt.

Pixlogic har også en del konkurrenter innen 3D-ansiktsgjenkjenning, blant annet A4Vision. Et selskap som Pixim har spesialisert seg på å fjerne støy fra bilder.

Det jobbes også med svært avanserte kjemiske sensorer som skal kunne kjenne igjen farlig materiale.

Til toppen