BEDRIFTSTEKNOLOGI

Teknologi kan bekjempe fattigdom

- Med en forholdsvis beskjeden teknologisk ressursinnsats kan vi bedre livssituasjonen for millioner av mennesker i Afrika sør for Sahara, sier leder for utenrikskomitteen Einar Steensnæs.

Therese Werenskiold
10. juli 2001 - 15:22

I dag offentliggjorde FNs utviklingsprogram rapporten "Human Development Report 2001".

- Teknologiutviklingen kan utvide fattigdomskløften. Men den kan også brukes til å bekjempe fattigdommen i utviklingslandene. Det vil kreve at de rike landene og de internasjonale finansinstitusjonene går sammen i en global innsats for forskning og utvikling som særlig rettes mot helse, utdanning og verdiskapning i de fattige landene, sier stortingsrepresentant og leder i utenrikskomiteen, Einar Steensnæs i en kommentar.


Rapporten viser, ifølge en pressemelding, at bare ti prosent av verdens totale forskning på helse er rettet mot sykdommer som rammer 90 prosent av jordens befolkning. Av et globalt forskningsprosjekt på 70 milliarder dollar ble bare 0,5 prosent avsatt til forskning på malaria og utvikling av HIV-vaksiner. På denne måten settes utviklingen i de fattigste landene kraftig tilbake. Også forskning på jordbruk og energi rettet mot utviklingslandenes behov blir kraftig forsømt.

- Nå bør en større del av forskning og teknologiutvikling rettes mot de fattige landene for å hindre at fattigdomskløften blir ytterligere utvidet, mener Steensnæs.

Han tror at vi med en forholdsvis beskjeden teknologisk ressursinnsats, kan bedre livssituasjonen for millioner av mennesker i Afrika sør for Sahara.

- Det er her nøden er størst og hvor behovet for utdanning og medisinsk hjelp er mest påtrengende, understreker han i pressemeldingen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.