Teknologi lover raskere bredbånd til de fleste

Et svensk selskap mener at det fortsatt er mye ytelse igjen å hente ut av den gamle telefonkabelen.

Et svensk selskap mener at det fortsatt er mye ytelse igjen å hente ut av den gamle telefonkabelen.

Mange drømmer om bredbåndsaksess over fiber, men dette er fortsatt langt mer kostbart å bygge ut enn det er å bruke de eksisterende telefonkablene eller koaksialkablene som er bygd ut av kabel-TV-selskapene. Derfor har de fleste som i dag har bredbåndstilgang en løsning som er basert på telefon- eller TV-kablene.

Når det gjelder kablene som benyttes til kabel-TV, lover DOCSIS 3.0-spesifikasjonen at det fortsatt er betydelig mer båndbredde som kan hentes ut av kablene, enn det som vanligvis gjøres i dag. Men på telefonsiden har utsiktene ikke vært like gode. Enkelte mener derfor at det er på tide å overlate telefonkabelen til seg selv og gå for noe annet.

Per i dag kan bredbåndsoperatørene som benytter telefonkabelen primært velge mellom ADSL2+ og VDSL2. Den førstnevnte har brukbar rekkevidde, men er hastighetene er begrenset til 24 Mbit/s nedstrøms og 1 Mbit/s oppstrøm. Hastighetene avtar dessuten med avstanden fra sentralen.

VDSL2 tilbyr langt høyere hastigheter, enten asymmetrisk eller symmetrisk. For eksempel skal 100 Mbit/s i begge retninger være mulig. Men hastigheten degraderes svært raskt når avstanden til sentralen blir mer enn én kilometer. Når avstanden passerer 1,6 km, er man i praksis nede på de samme hastighetene som ADSL2+ kan levere.

Det svenske selskapet Upzide er i ferd med å utvikle et brikkesett for en teknologi som kalles Vectored VDSL. Administrerende direktør i selskapet, Mikael Isaksson, mener at vektorisert VDSL vil gjøre det samme for VDSL som HSDPA, også kjent som Turbo-3G, har gjort for 3G. Isaksson presenterte Upzides løsning under Broadband World Forum i Berlin denne uken.

Til ComputerSweden sier Isaksson at med vektorisert VDSL kan 90 prosent av husholdningene i Europa en bredbåndskapasitet på over 100 Mbit/s.

Vektorisert VDSL har den fordelen at det så godt som eliminerer krysstale, det vil si de forstyrrelsene som oppstår når man sender et signal gjennom en kobbertråd og som lekker til andre, nærliggende tråder i den samme kobberkabelen.

Koordinering av signalene i de ulike trådene, på tvers av flere operatører, er sentralt i teknikken. For å eliminere krysstale i oppstrømstrafikken benyttes dessuten MIMO Decision Feedback (Multiple Input Multiple Output), mens krysstale i nedstrømstrafikken fjernes ved hjelp av analog preprosessering på sendersiden.

For å unngå krysstale i dagens løsninger, er det satt grenser for hvor sterke signaler man har kunnet benytte i kablene. Men dette setter også en klar grense for rekkevidden til signalene.

Vektorisert overføring i DSL-systemer skal være funnet opp ved Stanford University under ledelse av professor John M. Cioffi og er blant annet beskrevet her.

Til toppen