FORBRUKERTEKNOLOGI

Teknologi-nedtur i vente

Bransjen trenger sårt nye dingser.

CES-messen går av stabelen i Las Vegas denne uken. Men bransjen har lite å juble for: Veksten i verdens teknologimarked vil falle i 2014, takket være billige telefoner. Jakten på smarttelefonens vekst-arvtager er i full gang.
CES-messen går av stabelen i Las Vegas denne uken. Men bransjen har lite å juble for: Veksten i verdens teknologimarked vil falle i 2014, takket være billige telefoner. Jakten på smarttelefonens vekst-arvtager er i full gang. Bilde: CES
6. jan. 2014 - 09:44

Det globale teknologimarkedet vil oppleve en nedgang i sine totale inntekter i år. Salget av teknologiprodukt ventes å falle med én prosent (målt i verdi) spår Consumer Electronics Association (CEA). De presenterte sine spådommer i forkant av elektronikkmessa CES, som begynner denne uken.

Siden finanskrisen i 2008 har teknologimarkedet opplevd en kraftig opptur takket være smarttelefonens og nettbrettets inntog. Men når bransjen møtes til den årlige CES-messen i Las Vegas denne uken så er det nok uten den neste produktfamilien som vil makte å fortsette veksten.

– Industrien vil i større grad bli avhengig av «lav-ende» enheter for å trenge dypere igjennom i utviklingsmarkeder, sier Steve Koening til Financial Times. Han leder analyse-enheten til CEA, som har funnet ut at gjennomsnittsprisen for en smarttelefon vil falle fra 444 dollar i 2010 til 297 dollar i 2014.

I fjor estimerte CEA at forbrukerteknologimarkedet omsatte for 1,068 billioner dollar, en vekst på 3 prosent fra året før. I år ventes det å falle én prosent til 1,055 billioner dollar. Salget i utviklede markeder, som Europa og USA, ventes å falle fire prosent mens veksten i utviklingsøkonomier (eksempelvis Kina) bare skal stige med to prosent (fra ni prosent i fjor).

For å «redde veksten» må det altså komme til nye løsninger, og en ny bølge av innovative produkter. Sjeføkonom Shawn DuBravac sier til Financial Times at «wearable technology», altså enheter man kan ikle seg som en klokke, armbånd eller lignende, kan bli den nye kilden for vekst. Han peker blant annet på en hel rekke nye personaliserte tjenester som kan komme i kjølvannet av et kommersielt gjennombrudd for tilkoblede enheter.

Et eksempel han bruker til Financial Times er Fitbits, et treningsarmbånd som følger brukerens aktivitetsmønster. Denne vil en dag, ifølge DuBravac, kunne melde fra til Netflix om brukeren er stresset og dermed få filmtjenesten til å anbefale en avslappende film.

Om spådommen vil slå til er for tidlig å si, men industrien har store håp for at «connected devices» vil skape en like stor revolusjon som nettbrett og smarttelefoner. Spørsmålet er om vi kunder vil ha et treningsarmbånd som ikke bare maser oss ut på treningssenteret, men også vil bestemme hvilke filmer vi skal se på etter treningsøkten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.