Teknologiselskapene dro børsen over 1500 poeng

Som ellers i Europa bidro teknologiaksjene i dag til at også Oslo Børs fikk en positiv utvikling. IT-indeksen gikk opp med fire prosent fra gårsdagen, og bidro til at totalindeksen til slutt passerte 1500-merket.

Som ellers i Europa bidro teknologiaksjene i dag til at også Oslo Børs fikk en positiv utvikling. IT-indeksen gikk opp med fire prosent fra gårsdagen, og bidro til at totalindeksen til slutt passerte 1500-merket.

Totalindeksen endte på 1505,54 poeng - en oppgang på 1,87 prosent fra børsslutt mandag.

Så sent som torsdag i forrige uke så det som svartest ut for totalindeksen, da den duppet under 1400 punkter. Riktignok avsluttet indeksen for dagen rett i overkant, på 1402 poeng, men den befant seg på 1300-tallet i løpet av dagen. Midt på dagen i dag, kun tre og en halv handelsdag etter dette er indeksen igjen å finne over 1500-merket. Det er over 100 punkter opp og en generell markedsoppgang på i overkant av syv prosent.

Mye av takken skal rettes til de utskjelte teknologiselskapene. IT-indeksen har dratt mye av lasset oppover på samme måte som den bidro til fallet i forkant. Samme dag som totalindeksen var under 1400, lå IT-indeksen på 2038 punkter. Samtidig med at totalindeksen rundet 1500 var IT-indeksen å finne på 2388 - en oppgang på hele 17 prosent.

Som digitoday kommenterte på aksjeforum.com tidligere i dag, er dette et fenomen som blir kalt "magnet-effekten". Denne inntreffer ofte ved passering av større milepæler, slik som dagens hopp i totalindeksen. "Magnet-effekten" sier at markedet ofte har en tendens å "trekke" seg selv mot milepælen. Etter at gjennombruddet har kommet, skal det imidlertid større krefter til for at man igjen skal vokse videre - derav navnet "magnet-effekt" (milepælen fungerer som en magnet på markedet). Som regel benyttes denne karakteristikken som forklaring på tendenser i opsjons- og valutamarkedet, men det blir også trukket frem for likvide og større markeder, slik som Nasdaq.

IT-indeksen gikk best av alle indeksene på Oslo Børs tirsdag med en oppgang på 4,2 prosent. Blant vinnerne finner en Tandberg, Opticom og Enitel. Både Enitel og Nera ser ut til å seile i medvinden som blåser over Europas teleaksjer om dagen.

Enitel gikk alene opp hele 11,1 prosent på børsen tirsdag, som nok har sitt utspring i meldingen om at de nå tråkker inn i mobilmarkedet.

Like bra går det ikke for Telecomputing, som den siste uka har gått ned med 4,3 prosent. Tirsdagen ble også tung for Tandberg Data som med sitt fall på 2,6 prosent "vant" prisen som dagens IT-taper. Et fall i aksjekursen på 50 øre på et normalt volum er forsåvidt ikke noe dramatisk for Tandberg Data-aksjen, en svingning som - uansett retning - er lite til den aksjen å være.

Det er dessuten verdt å legge merke til at Scandinavia Online i dag omsettes for fattige 80 kroner - det er under halvparten av toppnoteringen på 173 kroner 2. august (se fig. til høyre).


Det ble tirsdag omsatt aksjer og grunnfondsbevis for cirka 2,2 milliarder kroner.

Til toppen