Tele2 bare truet av bot

Tele2 er kanskje forsinket så mye som ett år med sin mobilutbygging, men Post- og Teletilsyn-sjef Willy Jensen truer bare med bøter.

Post- og teletilsynet-sjef Willy Jensen la klokken 13:00 i dag frem sin anbefalling til Samferdselsdepartementet om hva som skal skje med UMTS-utbyggingen. For av de fire som fikk lisenser til å bygge neste generasjon mobiltelefoni, har ingen klart å holde sine løfter. Broadband Mobile gikk konkurs og deres lisens skal utlyses så fort som mulig.

Det verste spriket mellom løfter og virkelighet kommer fra Tele2, som foreløpig ikke har bygget en mast. Det eneste selskapet hadde per 1. desember var 440 byggetillattelser for master. Selskapet hadde lovet 821 master som skulle dekke 2,3 millioner innbyggere.

Mange trodde derfor at hele lisensen hang i en tynn tråd, men Post- og Teletilsynet har valgt å være snille. Tele2 trues nå med dagsbøter på 300-400.000 kroner dagen hvis de ikke setter i gang utbyggingen. Men når bøtene vil sparke inn er uklart og teleselskapet har ankemuligheter. Hvor mye Tele2 må gjøre for å unngå bøtene, vil ikke Jensen konkretisere.

Teletilsynssjef Willy Jensen understreker at tidsplanen i søknaden til Tele2 gjelder fremdeles. I desember skal selskapet dermed stå ferdig med et nett som dekker 3,3 millioner mennesker.

- De skal løpe fort nå, sier Jensen.

Det er to forhold som redde Tele2s konsesjon. Det ene er mangelen på utstyr.
- Mangelen på ferdige standarder, basestasjonutstyr og UMTS-telefoner har bidratt til våre beslutninger, forteller Jensen

Han understreker også at hensynet til økt konkurranse i mobilsektoren har veiet tungt. Til sammen med at Tele2 nå er den eneste konkurrenten til de etablerte aktørene Netcom og Telenor, redder dette altså selskapet fra å miste lisensen.

- Dagsbøtene er satt til et nivå som skal motivere Tele2 til å bestemme seg for om de skal starte utbyggingen eller ei, sier Jensen.

Heller ikke Telenor og Netcom klarte å holde sine løfter. Telenor kom nærmest, selskapet møter alle sine løfter unntatt farten. Selskapet har lovet 144 Kbit i sekundet, men klarer bare 12, noe som skyldes mangler i programvaren som snart bli rettet.

Netcom imponerer mindre - selskapet hadde per 1. desember bare en håndfull basestasjoner som dekker 51.000 mennesker. Selskapet lovet dekning til 1,7 millioner mennesker. Men selskapet redder seg ved å ha bygget ferdig 359 basestasjoner som bare mangler småting før de kan åpne.

Samferdselsdepartementet skal gå gjennom tilsynets forslag og bestemme seg så fort som mulig.

- Vi skal ha en juridisk gjennomgang, det er hvertfall ikke vits å ringe oss før i slutten av neste uke, sier Eva Hildrum, ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet til digi.no.

Til toppen