Tele2 dropper trolig UMTS-utbyggingen

Telenor og Tele2 har inngått et bredt mobilsamarbeid i Norge og Sverige. Ifølge Tele2-sjef Markus Täkte "bremses den norske UMTS-utbyggingen ned sterkt". Men mye tyder på at Tele2 helt kutter ut et eget UMTS-nett i Norge.

For å redusere prisen på utbygging og drift av både dagens GSM-nett og de kommende UMTS-nettene, søker nå operatørene sammen. Krisen i telebransjen og forsinkelsene med telefonene har gjort at Tele2 lenge har forhandlet med NetCom om å dele kostnadene. Men i dag morges kom den overraskende nyheten:

Telenor Mobile og Tele2 har inngått to avtaler som gir selskapene såkalt MVNO-tilgang (Mobile Virtual Network Operation) i hverandres GSM- og (framtidige) UMTS-nettverk i Norge og Sverige. Dette gir de to selskapene mulighet til å bruke hverandres tekniske sende-/mottaksnett i Sverige og Norge - både for GSM og UMTS.

I dag tilbyr Tele2 Telenors mobiltjenester, men med den nye avtalen kan selskapene lage sine egne tjenester og tilbud i hverandres nett. Dette vil bli de første MVNO-operasjonene i Norge og Sverige.

Avtalene har en varighet på fem år. Selskapene kan dermed bruke hverandres nett.

Gjennom avtalen får Telenor tilgang til et svenskt GSM- og UMTS-nett. Her i Norge får Tele2 et GSM-nett og kanskje et UMTS-nett.

Tele2 har i utgangspunktet skaffet seg sin egen UMTS-lisens, men selskapet har utsatt sin ambisiøse utbyggingsplan for å spare penger. Nå tyder enkelte faktorer på at selskapet kaster kortene.

Les også:

Spørsmålet er om Stortinget lar teleselskapene utsette utbyggingsløftene de ga i 2000 når mobilmeldingen skal behandles senere i høst.


- I tilfelle vi ikke får en lempning på utbyggingskravene kan vi ikke bygge et nett vi har råd til. Vi ser nå en muliget til å kutte vår egen utbygging, sier Markus Täkte, Tele2-sjef i Norge, til digi.no.

Etter det digi.no erfarer har Tele2s UMTS-prosjekt i realiteten blitt droppet og de ansatte sagt opp.

- Vi bremser farten på UMTS-arbeidet. Per i dag har vi ingen fast ansatte som jobber med UMTS, utenom én. Resten har vært leid inn som konsulenter. Disse kontraktene blir nå avviklet, sier han.

- Innebærer dette at dere dropper å bygge et eget UMTS-nett i Norge?

- Vi holder fortsatt på UMTS-lisensen vår. Det er ingen endringer i det, sier han til digi.no.

Dette er også et tøft utstpill mot Stortinget som vil øke presset for å gi utsettelser. For dropper Tele2 å bygge eget nett, videreføres dagens duopol på mobilsiden der bare Telenor og Netcom har egne nett.

Men to andre faktorer kan tyde på at Tele2 og Täkte heller mot å droppe utbyggingen:

digi.no har i dag morges snakket med en kilde som forteller at alle innleide konsulenter som har jobbet med Tele2s UMTS-prosjekt ikke lenger har arbeid.

Men like viktig er det å se på hva Tele2 og Telenor får ut av avtalen. Avtalen kan synes lite rettferdig dersom Tele2 bare får tilgang til et GSM-nett i Norge mens Telenor får tilgang til både et GSM og UMTS-nett i Norge.

Til toppen