Tele2 lover norsk UMTS-nett i mars

Tele 2 skal ikke droppe UMTS i Norge. Tele 2s nett åpner i februar eller mars, røper konsernsjef Lars-Johan Jarnheimer overfor digi.no.

For å sikre seg en lisens for neste generasjon mobiltelefoni, UMTS, leverte Tele2 Norge inn den meste ambisiøse søknaden av alle. Selskapet lovet å ha 821 master som skulle dekke halvparten av Norges befolkning innen 1. desember i fjor. Men i rapporten Tele 2 har levert inn til Post- og teletilsynet ved nyttårstider må selskapet innrømme at man ikke har oppfylt kravene.

Dette har vært kjent lenge og mange har spekulert i at Tele 2 skulle kaste kortene slik Broadband Mobile gjorde. For da Tele 2 skrev sin søknad vasset telebransjen i penger, men nå er bransjen på sparebluss. Siden har Tele 2 sagt at de forhandlet med Telenor og Netcom om å plassere utstyr i deres master, men så ble det stille.

At Tele 2 nylig slanket staben i Norge bidro videre til spekulasjonen om at man gav opp UMTS.

Nå kan digi.no avsløre at Tele 2 ikke skal gi opp. Selskapet planla å åpne et antenneprosjekt allerede tidlig i fjor høst, men valgte å vente til 2002.Tele 2 Norge-sjef Markus Täkte og konsernsjef Lars-Johan Jarnheimer bestemte seg altså for å gamble skikkelig.

Til tross for alle spekulasjonene i mediene, har Täkte har vært fullstendig uvillig til å kommentere UMTS-saken gjennom hele høsten. digi.no ringte i stedet til konsernsjefen i Sverige, og han valgte å røpe hva som skjer.

- Ved å vente på ny teknologi, kan det gi oss store besparelser. Vi har et antenneprosjekt gående som skal være klart i februar eller mars, det minsker antall antenner vi trenger å utplassere, forteller Jarnheimer til digi.no og innrømmer dermed at de har kommet langt i utbyggingen i Norge allerede.

Tele 2 har dermed gamblet på at Post- og Teletilsynet og Samferdselsdepartementet ikke ville ta fra dem UMTS-konsesjonen eller gi dem en så stor bot at besparelsene ville forsvinne.
- Vi har informert Post- og Teletilsynet og departementet om våre planer, forteller konsernsjefen og sier videre at de ikke har ubegrenset med økonomiske midler til disposisjon når det gjelder utbygging.

- Vi må være sikre på at den dagen vi skal bygge nettet, har vi mulighet til å tjene penger på den. Det er mye som er skjedd siden den dagen vi leverte søknaden, blant annet med felles nett i Europa, men når vi har fått tillit til å bygge nettet, så har vi selvsagt tenkt å gjøre det, sier han og mener også at terminalsiden har gjort det aktuelt å utsette utbyggingen.

- Det har vært stor usikkerhet knyttet til terminalene, og det tar alltid tid før brukerne er igang med ny teknologi, sier han.

Hva slags teknologi som lar Tele 2 halvere antall master, opplyser ikke Jarnheimer om.

Heller ikke Telenor og Netcom innfridde alle sine utbyggingsløfter på punkt og prikke. Hvordan Samferdelsdepartementet vil reagere overfor selskapenes overtredelser og forsinkelser blir klart senere i vinter.

Post- og Teletilsynet leverer sin innstilling til departementet om noen dager.

Til toppen