Tele2-oppkjøpet kan bli stoppet

Konkurransetilsynet frykter høyere priser og lavere kvalitet.

Tele2-oppkjøpet kan bli stoppet
Konkurransetilsynet frykter høyere priser og dårligere konkurranse når de nå varsler at de vurderer å stanse Netcom-eier TeliaSoneras oppkjøp av Tele2 i Norge. Bilde: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Konkurransetilsynet vurderer å «gripe inn mot» TeliaSoneras overtakelse av Tele2 i Norge. Oppkjøpet innebærer en sammenslåing av to av de tre største mobilaktørene.

– Mobilmarkedet er allerede sterkt konsentrert. Vi frykter at prisene for forbrukerne vil bli høyere og kvaliteten på tjenestene lavere med dette oppkjøpet, skriver konkurransedirektør Christine Meyer på tilsynets nettsider.

Konklusjonen er at Konkurransetilsynet varsler en mulig stans av sammenslåingen.

I november kom oppkjøper TeliaSonera på banen med såkalt avhjelpende tiltak i håp om at det skulle blidgjøre tilsynet.

Innholdet i disse tiltakene er ikke offentliggjort, men hensikten var å redusere en svekket konkurranse med færre aktører på markedet.

– Vi har vurdert disse tiltakene, men har kommet til at de ikke er tilstrekkelige til å rette opp i konkurranseskaden oppkjøpet vil innebære, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Netcom-sjef August Baumann liker dårlig at oppkjøpet kan bli veltet.
Netcom-sjef August Baumann liker dårlig at oppkjøpet kan bli veltet. Bilde: Marius Jørgenrud

Hos TeliaSonera er ikke norgessjef August Baumann særlig fornøyd.

– Vi og Konkurransetilsynet har ulike oppfatninger om hva som sikrer konkurransen på det norske markedet. TeliaSonera er opptatt av å utfordre den dominerende markedslederen, sikre et mangfold av merkevarer og bygge ut 4G raskere til det beste for norske forbrukere. Vi skal nå bruke tid på å sette oss inn i varselet, sier Baumann i en pressemelding.

Tele2-sjef Arild Hustad
Tele2-sjef Arild Hustad Bilde: Thomas Marynowski

Norsk Tele 2-sjef Arild Hustad smiler heller ikke bredt i dag.

– Vi er ikke enig i Konkurransetilsynets vurdering. Vi har belyst alle sider av saken i dialogen med tilsynet, samtidig som vi har tilbudt en rekke avhjelpende tiltak i tråd med lignende saker i EU, sier Hustad.

Dagens varsel betyr ikke automatisk at staten sier stopp.

– Etter konkurranseloven har selskapene nå 15 arbeidsdager på å kommentere tilsynets vurderinger i dette varselet. Tilsynet har deretter 15 arbeidsdager til å treffe endelig vedtak i saken, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Dermed foreligger fasiten 15. januar.

    Les også: