Tele2 rekker ikke UMTS-fristen

Nå innrømmer Tele2 det mange analyser lenge har vist: Selskapet rekker ikke å få sitt UMTS-nett i drift innen 1. desember. Hva blir straffen?

Nå innrømmer Tele2 det mange analyser lenge har vist: Selskapet rekker ikke å få sitt UMTS-nett i drift innen 1. desember. Hva blir straffen?

Allerede da det ble kjent hvem som skulle få de fire lisensene til å bygge fremtidens bredbånds mobilnett (UMTS) i Norge, hevet mange på øyebrynene over Tele2s planer. Siden har flere analytikere påpekt risikoen for forsinkelser. 25. mai indikerte selskapet overfor digitoday.no at det var mulig at man ikke rakk fristen 1. desember. Les saken: Ting tar tid hos Tele2

Nå er dette i ferd med å bli virkelighet. I et intervju med nettstedet DinSide innrømmer teknisk direktør Ole Martin Gunhildsbu at man ikke vil rekke tidsfristen.
- Et ferdig utbygd nett slik vi lovet i konsesjonssøknaden, vil vi ikke klare å få ferdig. For å klare å bygge alle basestasjonene vi har lovet innen desember, må vi ha alt utstyret på plass over sommeren. Det kommer ikke til å skje, sier teknisk direktør Ole Martin Gunhildsbu til DinSide.

Dette er svært alvorlig fordi man i Norge ikke hadde noen budrunde. Lisensene ble i stedet delt ut til dem som lovet å dekke mesteparten av Norges befolkning raskest mulig. Alle måtte tilfredstille et minimumskrav til åpningen 1. desember 2001.

Tele2 lovet i sin lisenssøknad å bygge så mye som 821 basestasjoner i løpet av året. Men da digitoday.no snakket med selskapet 25. mai hadde de ennå ikke inngått noen avtaler med utstyrsleverandører, langt mindre begynt å bygge basestasjonene.

Innrømmelsen lander en varm potet i fanget til Samferdselsminister Terje Moe Gustavsen. Lar han Tele2 slippe utstraffet hen, kan han bli saksøkt av taperne som ikke fikk UMTS-konsesjon. Men samtidig er det umulig å utlyse en budrunde om Tele2s konsesjon nå - til det er det for kort tid. Dagsbøter er kanskje derfor det mest aktuelle.

Gustavsen risikerer at også Broadband snart innrømmer forsinkelser. Ut i fra hva selskapet fortalte digitoday.no for en uke siden har selskapet svært dårlig tid. (Se Broadband må skynde seg.)

Til toppen