Tele2: - Vi rekker heller ikke neste frist

Tele2 skal bygge 1600 mobilmaster innen 1. desember. Selskapet forhandler med Telenor og NetCom, men kommer ikke i mål, varsler Tele2-sjef Markus Täkte.

I forrige uke la regjeringen frem sin mobilmelding, der man sier nei til utsettelser for de som skal bygge UMTS, neste generasjons høyhastighets-mobilnett: Der slås det fast at såvel Telenor som NetCom og Tele2 må holde seg til sine originale planer.

Den som vinner auksjonen om den fjerde lisensen kan gjøre hva de vil etter at de har tilfredstilt de beskjedne minimumskravene - i den grad en minimum auksjonspris på 200 millioner kroner kan kalles beskjeden.

Tele2 hadde åpenbart regnet med at departementet og stortinget skulle gå for en utsettelse. Fordi selskapet først nå har begynt å bygge et lite nett i Oslo, skal man egentlig bruke høsten på å gjennomføre to års arbeid. Dette slo feil og nå har Tele2 et omfattende problem.

- Vi skal bygge 1600 mobilmaster i løpet høsten. Det rekker vi ikke, sier Tele2-sjef Markus Täkte rett ut til digi.no.

- Har dere diskuterte dette med samferdselsdepartementet og Post og teletilsynet?

- Vi regner med at de er intelligente mennesker som forstår dette, svarer Täkte.

Tele2-sjefen har foreløpig ikke tenkt å foreta seg noe og vil ikke kommentere hva han tror departementet vil gjøre.

- Vi tar den diskusjonen nærmere 1. desember, sier han til digi.no.

Spørsmålet er om departementet er like avslappet som Täkte. Egentlig skulle han ha mistet UMTS-lisensen allerede, men fordi myndighetene er så opptatt av å øke konkurransen i telesektoren, slapp Tele2 unna med en trussel om heftige bøter dersom de ikke straks startet utbyggingen. Spørsmålet er om samferdselsdepartementet igjen kan nøye seg med å dele ut bøter. Ikke minst vil nok Telenor og NetCom, som langt på vei overholder sine løfter, klage.

Täkte har mulighet til å dele master, antenner og annet sammen med de andre operatørene, men han tror åpenbart ikke noe på at dette kan redde ham. Tele2-sjefen modifiserer ikke sine negative spådommer når han forteller om selskapets forhandlinger med konkurrentene.

- Hvordan de nye reglene vil påvirke våre muligheter til å samarbeide er fortsatt svært usikkert. Først må stortinget si ja og så skal Post- og teletilsynet utarbeide regler, sier Tele2-sjefen.

Täkte forteller overraskende nok at han har inngått en avtale under dagens regler om begrenset samarbeid med Telenor.

- Vi har signert en avtale som lar oss plassere utstyr i Telenors GSM-master, men det blir ikke snakk om mer enn noen hundre master. Vi har planlagt vårt eget nett og må bygge resten selv, forteller han.

Men Tele2 er ikke så fornøyd med prisene Telenor krever for leie, uten at Täkte vil fortelle hva de innebærer.

Tele2 begrunnet sine tidligere utsettelser med at selskapet ventet på ny antenne-teknologi som dramatisk skulle redusere antall master selskapet trengte å bygge. Teknologien utvikles av svenske Radio Components.

Les også:

Men nå sier Täkte at disse mastene primært egner seg for ikke-tettbebygde strøk og først blir aktuelt senere.


I Samferdselsdepartementets informasjonsavdeling er man åpenbart forbauset over Tele2s ærlige svar på hva fremtiden (ikke) vil bringe, men vil foreløpig ikke kommentere saken.

Til toppen